Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2008

Αισθητική : από τη Φιλοσοφία στην Επιστήμη


Υπάρχει λόγος που ορισμένοι από εμάς ενθουσιάζονται με τη Lady with an Ermine ενώ κάποιοι άλλοι βαριούνται επώδυνα? Μπορεί να ανιχνευθεί κάποια συστηματικότητα (και ποιά? και τι θα μπορούσε να σημαίνει?) στις αισθητικές προτιμήσεις των ανθρώπων? Πως θα μπορέσει επιτέλους ο shipwrecked να ταιριάξει δυο χρώματα σε μια ιστοσελίδα ώστε να πετύχει ελκυστικό αποτέλεσμα?

Όταν η ενασχόληση με την αισθητική ήταν προνόμιο των φιλοσόφων και των θεωρητικών της τέχνης αυτό που παίρναμε ήταν κανονιστικές προτάσεις. Ο Steve Palmer και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο Berkeley προσπαθούν να προσεγγίσουν τις υποκειμενικές μας αισθητικές προτιμήσεις με έναν επιστημονικό τρόπο, αποβλέποντας σε μια εμπειρική, περιγραφική αισθητική. Ο ίδιος τα λέει καλύτερα :


Διάρκεια 1:08:31

Λίγες παρατηρήσεις:
1) Τα αποτελέσματά τους ήταν πραγματικά υπέροχα. Δεν είχα ξαναδεί τόσο ξεκάθαρα διαγράμματα--εντάξει, εκτός από το σημείο με τα χρώματα. (περίεργο?)
2) Τα πειράματα που περιγράφει έγιναν σε προπτυχιακούς φοιτητές του Berkeley. Αυτό που αναρωτιέμαι (και το αναρωτιέμαι σε κάθε έρευνα που γίνεται σε φοιτητές ενός καλού πανεπιστημίου) είναι κατά πόσο δικαιούμαστε να εξάγουμε από αυτά τα στοιχεία γενικεύσεις επί του συνολικού πληθυσμού
3) Σχετικά με τα links to personality..τι θα μπορούσε να σημαίνει για την προσωπικότητά μου (αν υποθέσουμε οτι έχω μια τέτοια) το γεγονός οτι λατρεύω κυριολεκτικά τους πίνακες του Magritte(θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω μέσα σε έναν πίνακά του αν ήταν δυνατό!!)?? έχουν σοβαρή βάση τα ιντερνετικά τεστ προσωπικότητας?
4) Την έρευνα χρηματοδοτούν τα Amy's Frozen Foods!!!!!

ps. la condition humaine :

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2008

Documentation ενός γνωσιακού πειράματος !!

.
Το video που ακολουθεί είναι η περιληπτική παρουσίαση ενός πειράματος γνωστικής ψυχολογίας σχετικά με τη μνήμη. Το πείραμα, όπως αναφέρεται στην εισαγωγική διαφάνεια, εκτελέστηκε από τον/την J. Gluckstern, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω περισσότερες λεπτομέρειες.

Έλαβαν μέρος 18 συμμετέχοντες από τους οποίους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν και να ανακαλέσουν 16 προτασούλες που περιείχαν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ρήματα (θα δείτε πως το εννοούν στο video). Κατα τη διάρκεια των δοκιμασιών οι συμμετέχοντες είτε κάθονταν είτε περπατούσαν. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της σωματικής δραστηριότητας, ανάλογα με τη μορφή των προτάσεων ("ενεργητική" ή "παθητική") που καλούνται προς ανάκληση.

Τώρα, το πως προέκυψε αυτό ως ζητούμενο είναι μια μεγάλη ιστορία, την οποία δεν ξέρω και ακριβώς για να την διηγηθώ..Στην "εισαγωγή" παρατίθεται ένα απόσπασμα του Lakoff, δραστήριος ακαδημαϊκός στο πεδίο των cognitive linguistics, πολύ γνωστός για τη θεωρία της εννοιολογικής μεταφοράς, για το embodied mind και για την εφαρμογή της φιλοσοφίας του στην πολιτική*.
Το μοντέλο του/της Narayanan με τα x-schemas που αναφέρεται νομίζω πως είναι αυτό εδώ.


TO ΠΕΙΡΑΜΑ :


Διάρκεια 3'21".


*Ο Lakoff σε ένα άρθρο του μαζί με τον φιλόσοφο M. Johnson το 1980, συνιστά στη γνωσιακή επιστήμη να προσέχει τις μεταφορές που χρησιμοποιεί καταδεικνύοντας ορισμένες αδυναμίες και περιορισμούς που έχει ανιχνεύσει στο μεταφορικό σχήμα MIND IS A MACHINE!!--Την ίδια χρονιά οι δυο στοχαστές δημοσίευσαν το βιβλίο Metaphors We Live By, δεν το έχω διαβάσει ολόκληρο αλλά το βρήκα ενδιαφέρον και θα το συνιστούσα--με προσοχή!

* * * * * * * * *

{WARNING - SPOILER - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ : δεν αναφέρεται σύνδεση ανάμεσα στη σημασία των ρημάτων και τη σωματική δραστηριότητα, όμως φαίνεται πως το περπάτημα επηρρεάζει ελαφρώς θετικά την απομνημόνευση στη ή την ανάκληση από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη}

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2008

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2008!


Η Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός του Ελεύθερου και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικού (ΕΛΛΑΚ). Στόχος αυτού του εορτασμού είναι η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την χρήση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στις επιχειρήσεις - σε συντομία παντού!

Για τον εορτασμό της Ημέρας Ελεύθερου Λογισμικού 2008 στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Αθήνα

Αυτό το Σάββατο (20/9), με αφορμή την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, η Ένωση Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδος (HEL.L.U.G.) διοργανώνει μία εκδήλωση ενημέρωσης για τα οφέλη του Ελεύθερου Λογισμικού, όπου θα μοιραστεί έντυπο υλικό και διανομές Linux. Η εκδήλωση θα γίνει στην Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας όπως πέρυσι, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00.

Καλούνται όλες οι κοινότητες και όλοι οι φίλοι του Ελεύθερου Λογισμικού να δώσουν το παρόν και να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια.

Η "Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού (Software Freedom Day)" είναι μια παγκόσμια γιορτή για το Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό. Ξεκίνησε το 2004 και πλέον γιορτάζεται σε 60 χώρες. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα οφέλη του Ελεύθερου/Ανοικτού Λογισμικού, δηλαδή λογισμικού που επιτρέπει την ελεύθερη χρήση, τροποποίηση και διανομή του.

Σχετικά links:
http://softwarefreedomday.org/about/el
http://hellug.gr/index.php/OSullogos/Newsgr#sfd2008

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2008

Ο Εαυτός, ο Πράκτορας και η Ελεύθερη Βούληση

(Self, Agency and Free Will)

Η Patricia Churchland (όπου η φιλοσοφία του νου συναντά τη νευροβιολογία) δίνει μια διάλεξη -σχεδόν μια ώρα σε διάρκεια- για την ελεύθερη βούληση..

Part 1



Part 2



Part 3


Part 4


Part 5


Part 6

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008

The genius of Charles Dawrin

Με ευκαιρία τα 150 χρόνια από την έκδοση του 'On the Origin of Species' του Charles Darwin*, ο γνωστός Richard Dawkins (aka: Darwin's pitbull) παρουσιάζει μια τρίωρη εκπομπή σχετικά με την εξέλιξη και την αποδοχή της από το μέσο άνθρωπο.

Μέρος 1ο
Διάρκεια 47'48''


Μέρος 2ο
Διάρκεια 48'17''



Μέρος 3ο
Διάρκεια 48'01''


*όχι, δεν τον βαφτίζω 'Κάρολο Δαρβίνο', καθώς ούτε ήταν Έλληνας ο άνθρωπος, ούτε χρειάζεται να τον ελληνοποιήσω για να δίνω στον εαυτό μου την ψευδαίσθηση ότι "ήταν και αυτός δικός μας, όπως όλοι οι μεγάλοι".

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2008

Το όπιο του λαού

Την επόμενη φορά που θα κόψετε το δάχτυλό σας, θα σκοντάψετε στο τραπέζι, ή θα φάτε τα μούτρα σας με κάποιον άλλο (διασκεδαστικό για τους γύρω σας) τρόπο, μην αρχίσετε τα $!@#&*$#!!! Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση...

Ρίξτε απλά μια ματιά σε αυτή την εικόνα...


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η προσήλωση σε θρησκευτικού περιεχομένου εικόνες συντελεί στον καλύτερο έλεγχο της αίσθησης του πόνου.


Α ναι, υπάρχει ένας μικρός, μικρούλης περιορισμός... αυτή η μέθοδος ελέγχου του πόνου "πιάνει" μόνο αν πιστεύεις στον Θεό (άθεοι και αγνωστικιστές θα αρκεστούν στο παραδοσιακό Deponάκι..., sorry Αιμίλιε!)

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2008

Θα "αποθηκεύατε" τις "αναμνήσεις"* σας?

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αποθηκεύσετε όλες τις καταγράψιμες πληροφορίες τις ζωής σας, θα το κάνατε; Και λέγοντας "καταγράψιμες" εννοώ οποιαδήποτε οπτική, ακουστική (και οπτικοακουστική) πληροφορία, καθώς επίσης και δεδομένα που αφορούν στη βιολογική σας κατάσταση (πίεση, αδρεναλίνη κτλ) .

Ο Gordon Bell έχει βαλθεί να μας πείσει πόσο χρήσιμο κάτι τέτοιο θα ήταν. Προς όφελος της Microsoft, φυσικά, για την οποία και δουλεύει. Εδώ είναι ένα άρθρο του στο οποίο μας εξηγεί το όλο project, και εδώ ένα μικρότερο άρθρο του στο Scientific American. Για μια λιγότερο υποκειμενική προσέγγιση μπορείτε να διαβάσετε και αυτό.

Μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί (και αναφέρονται στο τελευταίο link) είναι:
  • Ποιό κομμάτι της ζωής κάποιου αποτελεί προσωπικό δεδομένο κάποιου άλλου;
  • Ταυτίζεται η ανθρώπινη-εγκεφαλική μνήμη με την καταγραφή μιας κάμερας; (παράλογο...? δεν απαντάει.. άρα λογικό)

Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, τουλάχιστον όσον αφορά στις ιατρικές του εφαρμογές (π.χ. καταγραφή λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού). Ωστόσο, κρατώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τη χρησιμότητά του σε μαζικό, καθημερινό επίπεδο... Μήπως η μνήμη μας είναι όπως είναι για κάποιο πολύ καλό λόγο; Μήπως θα ήταν καλύτερο να μην έχουμε πρόσβαση σε όλες μας τις παρελθούσες εμπειρίες;

*εννοείται πως πρόκειται για άκρως καταχρηστική χρήση του όρου

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2008

Large Hadron Collider (LHC) -- 10/09/2008 ! ! !


Είναι γεγονός.
Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο επιστημονικό όργανο που κατασκευάστηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας κείται έτοιμο, με τους χιλιάδες υπερ-μαγνήτες του πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (μιλάμε για 1,9 Kelvin!) και τις ελπίδες των χιλιάδων φυσικών του πολύ κοντά στο απώτατο άνω όριο θερμοκρασίας (άγνωστο), 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα γαλλοελβετικά σύνορα λίγο έξω από τη Γενεύη..
(αυτό το καλοκαίρι το parking του CERN δεν θα άδειασε ούτε ένα σαββατοκύριακο..)


O Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων πέρασε με επιτυχία τα τελευταία τεστ λειτουργίας στις 25 Αυγούστου και η πρώτη δέσμη πρωτονίων θα κυκλοφορήσει στον -συνολικού μήκους 27km!!- σωλήνα στις 10 Σεπτέμβρη!!

Σε αυτή τη διεύθυνση - http://webcast.cern.ch/ - θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την έναρξη live από τις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα) της 10/9. Συγχρονίστε τα ρολόγια σας!


Υπάρχουν πολλά πειραματικά projects που έχουν στήσει τους ανιχνευτές τους και περιμένουν να δουν τι θα δώσουν οι συγκρούσεις στον LHC : μποζόνια Higgs, extra διαστάσεις, υπερσυμμετρική ύλη, μια ματιά στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος..
Δείτε τη σελίδα του CERN για τις πραγματικά εντυπωσιακές λεπτομέρειες
(υπήρχε online στο PBS NOVA κι ένα ενθουσιαστικό(!) ντοκυμαντέρ σχετικά με τη λεγόμενη Νέα Φυσική -aka θεωρητική φυσική aka φιλοσοφία με εξισώσεις-, τιτλοφορείται The Elegant Universe, ψάξτε το!)


PS. Έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη χωροχρονική και φυσική μας ασφάλεια κατά τη λειτουργία του LHC (τς τς, νεολουδίτες!). Με δεδομένο πως πρόκειται να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από κάθε άλλη φορά στην επιστημονική μας ιστορία, συστάθηκε ειδική επιτοπή μελέτης γι αυτά τα θέματα. Δείτε στην εκλαϊκευτική τους σελίδα τι είδους επαγωγικά επιχειρήματα επικαλούνται για να μας καθησυχάσουν!!!
Στη sci-fi λογοτεχνικά υποθετική περίπτωση που ο Roessler -ενάντια σε όλες τις πιθανότητες- είχε δίκιο και μας καταπιεί όλους μια μελανή οπή, ή εγκλωβιστούμε σε καμιά φυσαλίδα κενού, ή η ύλη μας μεταμορφωθεί σε strange matter, ή τελοσπάντων συμβεί οτιδήποτε απερίγραπτα καταστροφικό για την ύπαρξή μας εξαιτίας μιας απροσεξίας των nuclear geeks με τα φοβερά μυαλά και τα ακόμα πιο φοβερά πειραματικά παιχνιδάκια, ήθελα να γνωρίζετε πως ήταν ευχαρίστησή μου που σας γνώρισα..(α, ναι, κι ευχαριστώ για όλα τα ψάρια :D )