Σάββατο, Μαρτίου 23, 2013

Οι συντηρητικοί (conservatives) δείχνουν μικρότερη ικανότητα δημιουργικής σκέψης

Έρευνες δείχνουν πως οι πολιτικά συντηρητικοί δείχνουν μικρότερη ικανότητα δημιουργικής σκέψης. Φυσικά, πριν από κάθε έρευνα που επιχειρεί τέτοιου είδους γενικεύσεις, θα πρέπει να οριστεί ακριβώς πως (και αν) μπορεί να μετρηθεί η "συντηρητικότητα", αλλά και το τι ακριβώς σημαίνει "δημιουργική σκέψη". Έτσι λοιπόν, στο συγκεκριμένο άρθρο, ο δείκτης του "βαθμού συντηρητικότητας" καθορίστηκε με βάση τις απόψεις των συμμετοχόντων σχετικά με την μετανάστευση, τις εκτρώσεις και τα δικαιώματα ανθρώπων με μη ετεροφυλόφυλες σεξουαλικές προτιμήσεις. Η "δημιουργικότητα", καθορίστηκε με βάση μια σειρά διαδικασιών όπως η συμπλήρωση ημιτελών ζωγραφιών που αξιολογήθηκαν από ομάδα κριτών. Λεπτομέρειες εδώ:

http://www.bps-research-digest.blogspot.co.uk/2007/08/conservatives-are-less-creative-than.html

Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

Ζητούνται άτομα για πείραμα



Ζητάμε άτομα 18-35 ετών για να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα αντίληψης σύντομων (αφορούν σε δευτερόλεπτα) χρονικών διαρκειών, με παράλληλη ανάγνωση λέξεων. Το πείραμα απαρτίζεται από δύο μέρη, διάρκειας περίπου μιας ώρας το καθένα, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σε μια ή σε δύο συναντήσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του συμμετέχοντα. Πρόκειται για μικρής δυσκολίας πειραματική διαδικασία.
Για οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ μην διστάσετε να απευθυνθείτε: argyrovagia (παπάκι) yahoo.gr
Η συμμετοχή σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα, τόσο από εμάς, όσο και από την επιστήμη!

Κυριακή, Μαρτίου 17, 2013

Η ελαφριά μέθη ενισχύει την δημιουργικότητα

by Alberto Ruggieri
Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει ορισμένες έρευνες, όπου φαίνεται πως η κατάσταση μέθης (μέχρι ενός ορίου φυσικά), μπορεί να δράσει θετικά στην επίλυση προβλημάτων που απαιτούν δημιουργική σκέψη.
http://www.bps-research-digest.blogspot.co.uk/2012/03/mild-intoxication-aids-creative-problem.html

Γεια μας λοιπόν και καλό διάβασμα!

Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2013

Η επιστήμη είναι "αντρικό επάγγελμα"?

Οι "θετικές" επιστήμες ταιριάζουν περισσότερο με τις γυναίκες ή τους άντρες? Αποστρέφεστε ανθρώπους λόγω χαρακτηριστικών όπως το χρώμα του δέρματος?  Το τι απαντάμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε. Όχι γιατί λέμε ψέματα (αν και αυτό το ενδεχόμενο επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί), αλλά γιατί προφανώς δεν είμαστε "αντικειμενικοί παρατηρητές" του εαυτού μας. Η πειραματική ψυχολογία προσφέρει ορισμένες μεθόδους "αντικειμενικοποίησης" των πεποιθήσεων: Ένας τέτοιος τρόπος είναι η μέτρηση του χρόνου αντίδρασης/απάντησης. Στο πανεπιστήμιο του Harvard έφτιαξαν έναν κατάλογο με τέτοιου είδους δοκιμασίες. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο - η διάρκεια είναι κάτι λιγότερο από 10 λεπτά:

https://implicit.harvard.edu/implicit/selectatest.html

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2013

Η λειτουργία του Ύπνου και η σημασία της για την μνήμη και την μάθηση αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Ύπνου (!) και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων διοργανώνουν εκδήλωση για την Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με τίτλο «Η λειτουργία του Ύπνου και η σημασία της για την μνήμη και την μάθηση αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2013, 6 μμ στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Θα μιλήσει ο κ Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, . ο κ Δημήτρης Δικαίος, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Αναστάσιος Μπονάκης, Νευρολόγος Ενηλίκων, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ Κώστας Παππαθεοδωρόπουλος, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Παν/μιο Πατρών.

Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

Δωρεάν μαθήματα από το MIT

Εκτός από την πλατφόρμα coursera από το πανεπιστήμιο του Stanford, πολλά δωρεάν μαθήματα προσφέρονται και από το MIT.
Αν λοιπόν τα μαθήματα της γνωσιακής επιστήμης του ΜΙΘΕ λειτούργησαν ως ορεκτικό, δοκιμάστε και το κυρίως πιάτο από ένα πλουσιότατο μενού:
http://ocw.mit.edu/courses/brain-and-cognitive-sciences/index.htm


Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

Διαδικτυακή συμμετοχή σε πείραμα

Εάν θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε σε ένα πείραμα που μελετά το πως γίνεται αντιληπτό το συναίσθημα από τις σωματικές κινήσεις. Η διάρκεια είναι περίπου 15 λεπτά και μπορείτε να συμμετάσχετε διαδικτυακά. Περισσότερα εδώ: http://www.infomus.org/Tools/EmotionalGesture-test/test.php

Η υποκειμενική εμπειρία της γάτας

Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο τι αντιλαμβάνεται ένα ζώο, δηλαδή στην υποκειμενική του εμπειρία? Περισσότερα εδώ: http://whyevolutionistrue.wordpress.com/2013/03/07/what-is-it-like-to-be-a-cat/

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2013

Ομιλία του Tal Yarkoni


Ομιλία του Tal Yarkoni, με θέμα: «Using fMRI data to decode the cognitive and affective functions of specific brain regions» την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013, ώρα 16:30 – 18:30,
στην Αίθουσα Διδασκαλίας Α, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (στα ΑΑΠ-ΒΑΠ) Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια.

Έχει δημοσιεύσει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα με τον Poldrack και άλλους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου: Για παράδειγμα εδώ και εδώ όπου προτείνονται νέες μέθοδοι συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων fMRI. Ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, είναι η πρότασή του για τολμηρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύονται οι επιστημονικές έρευνες (προτείνει λόγου χάρη πλατφόρμες ανοιχτής πρόσβασης). Περισσοτερες πληροφοριες στο σχετικο τμημα της σελιδας του. Ο Tal Yarkoni είναι διευθυντής του Psychoinformatics Lab και Research Associate στο Institute of Cognitive Science, University of Colorado. 

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

Workshop on the metaphysics of scientific realism

Σήμερα και αύριο στην αίθουσα Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσουν με θέμα την μεταφυσική του επιστημονικού ρεαλισμού οι Στάθης Ψύλλος, Steven French και άλλοι. Λεπτομέρειες εδώ:
Πρόγραμμα