Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013

Μια βουτιά, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο

Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

Ερευνητές και ποντίκια


Κυριακή, Μαΐου 26, 2013

Συμμετοχή σε πείραμα

Εάν θέλετε επιτέλους να διαπιστώσετε και από κοντά πως ακριβώς πραγματοποιείται ένα πείραμα στην γνωσιακή επιστήμη, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα http://users.uoa.gr/~vagsam/experiment.html και δηλώσετε το ενδιαφέρον σας. Για τους φοιτητές/φοιτήτριες του μεταπτυχιακού της γνωσιακής επιστήμης, υπάρχει μπόνους βαθμολογικό (κατόπιν συνεννόησης με τον διδάσκοντα). Για τους υπόλοιπους υπάρχει η μοναδική εμπειρία της συμμετοχής σε ένα πραγματικό πείραμα γνωσιακής επιστήμης, καθώς και περιήγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης θα υπάρχει η ευκαιρία να πάρετε απαντήσεις από τον υπεύθυνο Ερευνητή για όλα αυτά που θέλατε να μάθετε για την γνωσιακή επιστήμη και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε. 

Τρίτη, Μαΐου 21, 2013

Στάσου, Amygdala (μετά μουσικής)

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης LeDoux εξηγεί σε 5 λεπτά τα βασικά χαρακτηριστικά της αμυγδαλής. Ο νευροεπιστήμονας που διδάσκει το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παίζει και στο συγκρότημα "Amygdaloids".  Ίσως μετά μουσικής να είναι πιο κατανοητό το μάθημά του. Παρακολουθήστε τον στο ...βίντεο κλιπ του. Όσοι/οσες παρακολουθούν το μάθημα "μάθηση, μνήμη, ευπλαστότητα" μπορούν να διαβάσουν το αντίστοιχο ανάγνωσμα.




Κυριακή, Μαΐου 19, 2013

Τηλεπαθητικά Ποντίκια

Μια νέα εποχή για τις γάτες ξεκινά ύστερα από την εμφύτευση συσκευών στον εγκέφαλο ποντικιών,
που που επιτρέπουν την μετάδοση πληροφοριών από το ένα ποντίκι στο άλλο. Η έκφραση "ασύρματο ποντίκι" επίσης φαίνεται πως αποκτά νέες χρήσεις. Περισσότερα εδώ:
http://www.reuters.com/article/2013/02/28/us-science-brain-mindmeld-idUSBRE91R0U620130228

Σάββατο, Μαΐου 18, 2013

Απελευθέρωση γέρικων πειραματόζωων



Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

Εξαιρετικό animation νευροεπιστημονικών θεμάτων

Μπαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά εξαιρετικά animations για διάφορα νευροεπιστημονικά θέματα.
Για παράδειγμα, το Action Potential:
http://sites.sinauer.com/neuroscience5e/animations02.03.html

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2013

Σειρά ομιλιών στο TED για την νευροεπιστήμη

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένους νευροεπιστήμονες όπως ο Ramachandran και η Rebecca Saxe, στον παρακάτω σύνδεσμο. Αν μη τι άλλο, κλινικές έρευνες δείχνουν πωςη παρακολούθησή τους βοηθά στην χώνεψη του αρνιού.
http://eu.wiley.com/WileyCDA/Section/id-816678.html

Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

Παρεμβαίνοντας στον εγκέφαλο με διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS)


Μια σύντομη παρουσίαση από την διακεκριμένη (και νεαρή) καθηγήτρια του MIT Rebecca Saxe, όπου παρουσιάζεται η δυνατότητα παρέμβασης στην λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου με την βοήθεια του TMS (transcranial magnetic stimulation): Αξιοπρόσεκτη είναι η ευκολία με την οποία η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παρέμβαση από απόσταση - όπως επίσης αξιοπρόσεκτη είναι και η αμηχανία της Saxe όταν της ζητείται να σχολιάσει την πιθανότητα χρήσης αυτής της τεχνολογίας από "λάθος ανθρώπους". Θυμίζουμε πως στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι βασανισμού σε κρατούμενους που ανακρίνονται για υποθέσεις τρομοκρατίας, με την ενεργή συμμετοχή ψυχολόγων και ιατρών (γεγονός που οδήγησε, ύστερα από έντονες πιέσεις, στην αναδιατύπωση των κανονισμών ηθικής και δεοντολογίας από την APA). Τέτοιες ερωτήσεις λοιπόν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως άλλωστε και η ετοιμότητα για απαντήσεις. Παρ' όλα αυτά, η διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που με σημαντική προοπτική εφαρμογών τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο. Περισσότερα στο ενδιαφέρον βίντεο: