Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Δεξιά ή αριστερά;


Προς ποια κατεύθυνση βλέπετε να περιστρέφεται η φιγούρα; Άλλοι τη βλέπουν να γυρίζει αριστερόστροφα, άλλοι δεξιόστροφα και μερικοι καταφέρνουν να τη βλέπουν να γυρίζει και προς τις δύο κατευθύνσεις (όχι ταυτόχρονα, εννοείται).
Υποτίθεται έχει να κάνει με την πλαγίωση, δηλαδή με το ποιο ημισφαιριο του εγκεφαλου χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Εγώ πάντως συνηθως τη βλέπω να κινείται αριστερόστροφα (αν και μερικες φορες τα καταφερνω να τη δω δεξιοστροφα), ο αδερφος μου δεξιοστροφα, ενας φιλος και τα δυο και η μανα μου έχει κολλήσει εδώ και μέρες γιατί, ανεξάρτητα με το τι βλέπει, προσπαθεί να καταλάβει προς τα πού γυρίζει στην "πραγματικότητα".

Η εικόνα είναι αναδημοσίευση.

7 σχόλια:

uqbar2342 είπε...

εγώ τη βλέπω να κινείται δεξιόστροφα,
όπως και οι δείκτες του ρολογιού.
αλλά αν δεν προσπαθήσω να βρω προς τα που κινείται, όπως όταν την πρωτοείδα χωρίς να διαβάσω το κείμενο ή όταν κοιτάζω από μακριά και αφηρημένη, μου φαίνεται πως δεν γυρίζει καθόλου, δηλαδή ναι μεν ανιχνεύω την κίνηση, αλλά δεν μου φαίνεται περιστροφική...
χμμ...

messy mind είπε...

ρε σεις.. εγώ την βλέπω μια δεξιόστροφα... και μια αριστερόστροφα.. όχι βέβαια ταυτόχρονα.....αλλά δεν συνειδητοποιώ αμέσως την αλλαγή..
μήπως η πλαγίωση στους δυνάμει γνωσιοεπιστήμονες δεν παίζει..;

Manuel Calavera είπε...

Βασικά δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματίζεστε...αφού κάποια στιγμή...θα ζαλιστεί και θα πέσει (επιτέλους!) "πλαγίως"!!...:)
Το πρόβλημα είναι πού θα πέσει ουσιατικά αριστερά ή δεξιά;

Λίτσα

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

@uqbar2342,
μήπως αυτο σημαινει ότι υπαρχουν στιγμές που δε χρησιμοποιείς κανένα ημισφαίριο;

fertility hollis είπε...

πράγματι,οι έρευνες δείχνουν πως στους δυνάμει γνωσιοεπιστήμονες δε παιζει πλαγίωση..

εχουμε πλέον ενδείξεις οτι μάλλον δε παίζουν και ημισφαίρια

αντε μεγείες στο βλογ μας :))

εύη

uqbar2342 είπε...

λοιπόν, κοιτάξτε τι βρήκα να λένε κάποιοι εύστροφοι (xixi) νόες σχετικά με τη χορεύτρια που μας παίδεψε...
http://www.antidogma.gr/vb/showthread.php?t=3506

@shipwrecked:
δες τι γράφει ο luxus σελίδα 3 της συζήτησης..αντιγράφω λίγα για να αποκαταστήσω τη χαμένη τιμή των ημισφαιρίων μου:

όταν βλέπουμε αυτή τη μαύρη σιλουέτα, το μυαλό μας βλέπει το 3σδιάστατο αντίστοιχό της. Μας λέει «κοπέλα, ωραίες καμπύλες, γυρίζει γύρω από τον εαυτό της», ενώ στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε παρά μια μαύρη μορφή που αλλάζει (μπορείτε να δείτε απλώς αυτή τη μαύρη μορφή, χωρίς να «βλέπετε» μια 3σδιάστατη κοπέλα; Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο!). Όμως δεν υπάρχει καμιά κοπέλα μπροστά μας. Υπάρχει απλώς μια μαύρη μορφή που αλλάζει έτσι ώστε να μοιάζει με μια κοπέλα που γυρίζει...

αυτό εννοώ όταν λέω πως δεν βλέπω την περιστροφική κίνηση..δεν βλέπω καν την κοπέλα αλλά κάτι μαύρο που κάπως αλλάζει/κινείται..
(κάτι πάει σοβαρά στραβά στον εγέφαλό μου..)

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Βίκυ πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Σας παραθέτω κι ένα link (επίσης από φορουμιακή συζήτηση), όπου μπορείτε να δείτε όλα τα καρέ με τα οποία έχει σχηματιστεί το αναφερόμενο κινούμενο "αίνιγμα"!

τα 34 καρέ της χορεύτριας

Και κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το γιατί την βλέπουμε μια να κινείται δεξιόστροφα και μια αριστερόστροφα:

Αν δείτε κάθε καρέ, θα διαπιστώσετε πως η φιγούρα μπορεί σε κάθε στιγμιότυπο να ερμηνευτεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να θεωρήσουμε είτε ότι την βλέπουμε με την πλάτη προς εμάς, είτε με το πρόσωπο προς εμάς. Οποιαδήποτε από τις δύο κι αν ήταν η θέση της, η φιγούρα δε θα άλλαζε. Οπότε, το ότι βλέπουμε να στριφογυρίζει σε δύο κατευθύνσεις ανάγεται σ΄αυτό - αν όχι και σε άλλα - χαρακτηριστικά της.