Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Meta-post

Καθως η εννοια του blog ειναι καινουρια για αρκετους συναδελφους, ακολουθει μια μικρη εισαγωγη στους ορους του blogging και σε καποιες βασικές λειτουργίες. Οταν μαθουμε αυτα, θα πουμε και πιο advanced πραγματα.
Επισης, δηλωνω απο τωρα οτι ειναι βραδυ, εχω σηκωθει απο τα χαραματα και αυτο με κανει λιγακι σαρκαστικο...

blog: ελληνιστί ιστολόγιον, είναι συντμηση του web log. Οσο και να ψαξετε δε θα βρειτε εναν κοινα αποδεκτο ορισμο, οποτε ας πουμε οτι ειναι κατι σαν ενα δημοσιο ηλεκτρονικο ημερολογιο στο οποιο ενας (ή και περισσοτεροι) ξεκινα να γραφει τον πονο του σε ό,τι τον απασχολει εκεινη τη μερα, ενω καποιοι αλλοι (οι επισκεπτες) αφηνουν και τη δικη τους γνωμη, ωστε να (υποτιθεται οτι) εξελισσεται μια συζητηση. Με αλλα λογια, ειναι ενας ηλεκτρονικος τοπος οπου αρκετοι ανθρωποι νομιζουν οτι κοινωνικοποιουνται. Παρομοια λειτουργια εχει και ενα forum, η ουσιαστικη διαφορα ειναι οτι το blog εχει καπως πιο προσωπικο χαρακτηρα και την αισθηση οτι ανηκει σε καποιον (κατι που δεν ισχυει σε αυτο το blog).

post: ειναι ενα αρθρο το οποιο δημοσιευει ο ιδιοκτητης ενος blog. Το κειμενο που διαβαζετε αυτη τη στιγμη ειναι ενα post! Αρα, αυτο το post ειναι ενα meta-post αφου μιλαει για posting! Μετα απο αυτο το post μπορουν να ακολουθησουν τα comments των επισκεπτων.

comments: αφου ο ιδιοκτητης του blog κανει καλυτερο τον κοσμο με την προσφορα της σοφιας του (το post), οσοι δεν εχουν τιποτα καλυτερο να κανουν (οπως το να βρουν μια ζωη) καθονται και προσθετουν σε αυτο το γαϊτανακι θυμοσοφιας και αμπελοφιλοσοφιας με το να κοροϊδευουν τον εαυτο τους οτι νοιαζεται κανενας για τη γνωμη τους. Ειναι συχνο φαινομενο, οσοι αφηνουν καποιο comment σε ενα blog να περιμενουν συνεχως πανω απο τον υπολογιστη τους ποτε θα τους δωσει κανενας σημασια και θα συνεχισει να ασχολειται μαζι τους.

author: ειναι ενας χρηστης ο οποιος εχει δικαιωμα, εκτος απο σχολια, να δημοσιευει και δικα του αρθρα, οπως κανει και ο ιδιοκτητης του blog. Ετσι, μπορουν να λενε πολλοι τον πονο τους στην ιδια ηλεκτρονικη διευθυνση. Τον λεμε author για να τον κανουμε να αισθανεται καλυτερα για τον εαυτο του, οτι και καλα εγραψε κατι σπουδαιο.

admin: απο το administrator, δηλαδη ενας χρηστης ο οποιος μπορει να κανει τα παντα στο blog: να γραψει αρθρα και σχολια, να σβησει, να τροποποιησει, να πειραξει ρυθμισεις, να δωσει δικαιωματα προσβασης σε αλλους χρηστες και γενικα να καταφερει με λιγη προσπαθεια να εκνευρισει πολυ κοσμο. Ο ορος χρησιμοποιειται γενικοτερα σε οποιο συστημα υπαρχει καποιος διαχειριστης, οποτε μπορει να το συναντησετε με τα εξης συνωνυμα: super-user, root, νταβατζης, god.


Μετα τους ορισμους, λιγη κατατοπιση.

Το blog αποτελειται απο posts, τα οποια αποτελουνται απο το κυριως αρθρο και (στη σπανια περιπτωση που ο author μπορει να σχηματισει κατανοητες προτασεις και πει τιποτα ενδιαφερον) τα comments. Συνηθως, ενα blog εχει, σε εμφανες σημειο (διπλα απο το κειμενο ρεεεε, στραβωμαρα!!!), καποιον τροπο για να πλοηγηθουν οι διψασμενοι για νεες ιδεες και γνωση σε παλαιοτερα posts. Καντε και κανενα κλικ μονοι σας, μην το φοβαστε, δε θα χαλασει...

Οταν κανουμε κλικ στον τιτλο ενος post, βλεπουμε ολοκληρο το κειμενο του post και απο κατω τα comments (αν υπαρχουν). Υπαρχει ενα μικρο link που γραφει "Αναρτηση Σχολίου". Εαν το πατησουμε, μεταφερόμαστε σε μια οθονη που ..... ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ.......... ΑΝΑΡΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ!!!!!!!! Εκτος απο το κειμενο του σχολιου μας, εχουμε 3 επιλογες για το πώς θα υπογραψουμε: α) Ως Ανωνυμοι, κατι που θα προτεινα να αποφυγουμε κυριως για λογους οργανωσης και ευγενειας, β) Απλα με ενα ονομα (η επιλογη other), γ) με το google profile.
Για να αποκτησουμε ενα google profile πρεπει να φτιαξουμε ενα λογαριασμο στο gmail (ενα email δηλαδη). Αυτο μπορει να γινει στο www.gmail.com. Φυσικα, η β λυση μας κανει μια χαρα, αλλα στο profile μπορουμε να γραψουμε και αχρηστα πραγματα για τον εαυτο μας, ωστε οι αλλοι να τα αγνοησουν. Επισης, ειναι απαραιτητο να εχει profile αν καποιος θελει να δημοσιευει και δικα του posts, τοτε...
πρεπει να του δωσει ενας admin δικαιωματα author. Αν καποιος θελει δικαιωματα admin, ευχαριστως να του τα δωσουμε, αλλα θα προτεινα να μην το δοκιμασετε αν δεν ξερετε τι κανετε. Η εξουσια ειναι ευθυνη, δεν ειναι δικαιωμα. :P
Παιξτε λιγακι με το blog για να καταλαβετε τα βασικα και μετα ζητατε και δικαιωματα (οριστε μας).

Οποιος πιστευει οτι οι ορισμοι και οι περιγραφες που δινω δεν ειναι σωστοι, μαλλον θα εχει δικιο, αλλα αδιαφορω, αλλωστε δεν πληρωνομαι.
Οποιος δεν καταλαβε κατι, μπορει καλλιστα να κανει ενα comment (blogging, ασκηση 1) για να παρει την απαντηση που του αξιζει.
Οποιος δεν καταλαβε τιποτα και δεν καταφερει να κανει καν comment, ας μην αγχωνεται, υπαρχει ενας απο τους πολλους νομους της πληροφορικης που δηλωνει οτι οταν καποιος καθεται μπροστα στην οθονη για να κανει κατι καινουριο, παθαινει ενα αυτοματο intelligence drain. Δεν ειναι κακο, και εγω το εχω παθει αρκετες φορες! Θα κανουμε μαθημα blogging στα εργαστηρια.

Καλωσηρθατε στον κοσμο των blogs!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα παιδιά!

Αιμίλιε οι οδηγίες σου είναι πολύ βοηθητικές για κάποια σαν εμένα που δεν γνωρίζω και πολλά από την "τεχνολογία". (Μια πρώτη δοκιμή ή απόπειρα να τσεκάρω αν μπόρεσα να αξιοποιήσω τις πληροφορίες σου. )
Θα σε δω στο μάθημα.

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Πολύ καλή η προσπάθεια ενημέρωσης Αιμίλιε!!!
Να ρωτήξω και κάτι:
Άλλαξες το format της σελίδας κειμένου των αναρτήσεων και είναι πλατύτερο, ή το βλέπω εγώ πιο πλατύ γιατί μπαίνω από λάπτοπ; (τις προηγούμενες ημέρες έμπαινα από τον desktop που έχει πιο μεγάλη οθόνη).
Αν ναι, πως γίνεται αυτό; Γιατί τη Δευτέρα το βράδυ που έκανα πειράματα με τη μορφή του μπλογκ, δεν μπορούσα να το καταφέρω με τίποτα!

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Επίσης, μιας και έγινε λόγος για μπλόγκινγκ, να σας συστήσω δύο αξιόλογα μπλογκς:

Το γνωστότατο μπλογκ του Alan Boyle, COSMIC LOG http://cosmiclog.msnbc.msn.com/

και το συναφές με τα ενδιαφέροντά μας NEYROPHILOSOPHY http://scienceblogs.com/neurophilosophy/

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Αμαλια,
ναι, εχω κανει πλατυτερο το κυριως κειμενο, αλλα αυτο εγινε πειραζοντας τον κωδικα της html. Μπορεις να κανεις και εσυ πειραματα, αλλα πρεπει να διαβασεις τι ειναι και τι κανει το css για να τα καταφερεις :D

uqbar2342 είπε...

χα χα χο χο και χι χι! :):)
πολύ ωραία τα είπες!! να πούμε ακόμα πως καλύτερα να αποφεύγουμε τα greeklish ώστε να είναι τα κείμενά μας ευανάγνωστα (το λέω και για τον εαυτό μου που συχνά βαριέται να πατήσει δυο κουμπάκια..)

q:πως αλλάζει το σχολιάκι που λέει τον συγγραφέα του ποστ??(δεν θέλω να το αλλάξω, είναι υπέροχα πνευματώδες-χιχι- απλά γράφει, εκ παραδρομής μάλλον, συνοθύλευμα αντί για το -μπαμπινιωτικό-συνονθύλευμα-μη γίνουμε και ρεζίλι στους γλωσσολόγους, οτι και καλά δεν ξέρουμε τα ορθά φωνήματα!!!!εκτός κι αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο γνωσιακό σχέδιο από πίσω και δεν πρόκειται για τυπογραφικό..χμμμ..)