Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2014

Δεκάδες ψεύτικες μελέτες έγιναν δεκτές σε επιστημονικά συνέδρια

Δεκάδες ψεύτικες μελέτες έγιναν δεκτές σε επιστημονικά συνέδρια
To σκάνδαλο των ψεύτικων μελετών βάζει την επιστήμη στο μικροσκόπιο  

Γκρενόμπλ, Γαλλία
Τουλάχιστον 120 πλαστές μελέτες, γραμμένες από πρόγραμμα υπολογιστή, δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στα πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Την αποκάλυψη έκανε ένας «ακτιβιστής» της επιστημονικής αξιοπιστίας, ο οποίος ανάγκασε μεγάλους εκδοτικούς οίκους να αποσύρουν τις επίμαχες δημοσιεύσεις και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν το κύρος τους.

Ο Σιρίλ Λαμπέ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ζοζέφ Φουριέ στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που σαρώνει τη βιβλιογραφία και εντοπίζει ψεύτικες δημοσιεύσεις γραμμένες από το πρόγραμμα SCIgen.

Το SCIgen (το όνομα βγαίνει από τη φράση «γεννήτρια επιστήμης») δημιουργήθηκε το 2005 από ερευνητές του MIT και χρησιμοποιεί τυχαίους συνδυασμούς φράσεων για να παράγει πλαστές μελέτες Επιστήμης Υπολογιστών (μια παραλλαγή του SCIgen παράγει μάλιστα σατιρικές μελέτες Φυσικής στο δικτυακό τόπο arXiv vs. snarXiv).

Οι δημιουργοί του προγράμματος ήθελαν να δείξουν ότι ακόμα και ψεύτικες μελέτες μπορούν να γίνουν δεκτές σε επιθεωρήσεις και συνέδρια. Όπως αποδεικνύεται, όμως, το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερες φορές από ό,τι θα φανταζόταν κανείς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αλγόριθμος του Λαμπέ εντόπισε πάνω από 120 «μελέτες» του SCIgen στα δημοσιευμένα πρακτικά 30 και πλέον συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2008-2013, τα περισσότερα στην Κίνα.

Οι 16 από αυτές βρίσκονταν σε πρακτικά που δημοσίευσε ο μεγάλος γερμανικός οίκος Springer, και οι υπόλοιπες σε πρακτικά που δημοσίευσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).

«Οι μελέτες είναι εύκολο να εντοπιστούν» λέει ο Λαντέ στο δικτυακό τόπο του Νature (του οποίου ο εκδότης είναι ανταγωνιστής της Springer και του IEEE).

Ο αλγόριθμος, σχεδιασμένος να ανιχνεύει το χαρακτηριστικό λεξιλόγιο του SCIgen, είχε παρουσιαστεί το 2005 σε δημοσίευση του Λαντέ στην επιθεώρηση Scientometrics της Springer.

Η Springer ενημερώθηκε για το θέμα από τον Λαντέ το 2005 και αφαίρεσε άμεσα τις επίμαχες μελέτες, όπως συνέβη και με τo IEEE στα τέλη του 2013. Και οι δύο εκδότες διαβεβαιώνουν ότι έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Προκαλεί όμως εντύπωση πώς οι πλαστές μελέτες διέφυγαν της προσοχής των επιστημόνων που αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα άρθρα των συναδέλφων τους πριν από τη δημοσίευσή τους. Το Nature δηλώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές που υπέγραφαν τη μελέτη και τους επιμελητές τους, ούτε γνωρίζει το εάν οι ερευνητές που εμφανίζονται στις μελέτες είχαν επίγνωση για τη χρήση των ονομάτων τους.

Όπως φαίνεται, οι προσπάθειες του Λαντέ είναι άκρως αποτελεσματικές στον πόλεμο κατά της επιστημονικής απάτης. Το 2010, χρησιμοποίησε το SCIgen για να παράξει 102 ψεύτικες μελέτες, οι οποίες περιείχαν παραπομπές σε άλλες ψεύτικες μελέτες, στο φανταστικό όνομα «Ίκε Άνκαρε). Οι μελέτες αυτές εισήχθησαν στη βιβλιογραφική υπηρεσία Google Scholar και ο Ίκε Άνκαρε έγινε ο 21ος ερευνητής με τις περισσότερες παραπομπές στη βιβλιογραφία, πιο πάνω και από τον Αϊνστάιν.

Σε ένα άλλο, πιο πρόσφατο περιστατικό, ο επιστημονικός δημοσιογράφος του Χάρβαρντ Τζον Μποχάνον δημιούργησε μια πλαστή μελέτη και ξεγέλασε τις 157 από τις 304 επιθεωρήσεις ανοιχτής πρόσβασης στις οποίες απευθύνθηκε.

Σύμφωνα με τον Λαντέ, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανοιχτές (δωρεάν) επιθεωρήσεις είναι λιγότερο αξιόπιστες, αφού το σκάνδαλο που αποκάλυψε αφορά παραδοσιακές, συνδρομητικές εκδόσεις.

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231298744

Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2014

Προτάσεις για γνωσιακά κουστούμια #Τριώδιο_2014

Με εμφανή τη χθεσινή διάθεση (και βαρυστομαχιά από τα ψητά που θυσία έγιναν στον βωμό του ναού-ΜΙΘΕ), το μπλογκ της γνωσιακής κάνει παρέα στο ξεσάλωμα και τις καούρες σας. Για αυτές τις απόκριες θα σας λύσουμε τα χέρια (προσωρινά, μέχρι να δεθούν στην πλάτη μετά λευκής oversized πουκαμίσας) και θα σας προτείνουμε μοναδικά σύνολα, κομψά γνωσιακά αποκρυατικα κουστούμια για να καταπλήξετε τα πλήθη με την πρωτοτυπία σας.

Έχουμε και λέμε:
Grandmother cell: η προφανής αμφίεση με μασέλα, λευκή περούκα και ανατομικό παπουτσάκι με νευροάξονα να κρέμεται ως ουρά ή ζωγραφισμένο στο πόδι.
Cocktail party effect: το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ποτήρι του μαρτίνι και να πετάγεσαι από πηγαδάκι σε πηγαδάκι.
Pop out effect: απαιτεί παρέα, η οποία και θα ντυθεί όλη με ένα προαποφασισμένο χρώμα. Ένας θα επιλέξει να ξεχωρίσει με outfit (και μακιγιάζ) διαφορετικού χρώματος για να κάνει Pop out (#προτάσεις_για_παρέες).
Αμύγδαλα: μπορούν να ντυθούν δύο άτομα κρατώντας γνωστό ξηροκάρπι (#προτάσεις_για_ζευγάρια).
Unilateral neglect: ντύσου ό,τι θες. Μαφιόζος με unilateral neglect , Μάγια η μέλισσα με unilateral neglect, Τουταγχαμών με unilateral neglect  κοκ.To μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ντυθείς μόνο από τη μία πλευρά. Ισχυρίσου ότι δεν έχεις καθρέφτη σπίτι.
Μοντέλο: ψηλοτάκουνο με skinny jeans και απλό τοπ (έτσι έλεγε η Τάιρα στο ΑΝΤΜ) και book φωτογραφιών.
Δυναμικό μοντέλο: όλα τα παραπάνω αλλά με καλύτερο φιζίκ, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου και μαλλί πιασμένο ψηλή αλογοουρά.
Αναπαράσταση του εαυτού σου: εκτός από το πιο απλό, πιο λιτό και πιο απέριττο είναι και μία ενδιαφέρουσα μεταφορά της κλασικής εξυπνάδας «ντύθηκα ο εαυτός μου χεχε». Παραμένει εξυπναδίστικο, βέβαια.
Rubber hand illusion: θα χρειαστείς μόνο ένα πλαστικό χέρι.
Κεντρικό βοθρίο: από τα πιο δύσκολα και μπουγιόρικα κουστούμια. Απαιτεί μεγάλη παρέα, τα μέλη της οποίας θα ντυθούν λεκάνες. Αυτός που θα στέκεται στη μέση θα είναι το κεντρικό βοθρίο  (#προτάσεις_για_παρέες).
Μικρογλοιακό κύτταρο: κρέμασε πάνω σε χλαπάτσες και όσο το πάρτυ καλά κρατεί, γύρνα τριγύρω, συμμάζευε και πέτα τα σκουπίδια. Βοηθάει να μην είσαι 1.85.
Ιππόκαμπος: περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Σύνδρομο αναρχικού χεριού: Απλά τα πράγματα, γυρνάς και πετάς μπουκάλια (αν δεν έχεις τα κότσια για μολότωφ).
Κύρια επίδραση: η αγαπημένη μας (κλεμμένη) ιδέα από αυτό. Σύμφωνα με το κείμενο πάντως, μπορούν να κυκλοφορούν μαζί ένας ψηλός κι ένας κοντός (#προτάσεις_για_ζευγάρια).*

(I do not own these ideas, they belong to their rightful owners. No copyright infringement intended.
Νιώστε ελεύθεροι να συμπληρώσετε.)
*Το κείμενο περιέχει και επιπλέον ιδέες, αλλά τις είδαμε κατόπιν εορτής. Κυριολεκτώ. Χθες γιορτάσαμε.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2014

ΤσικνοΠαρασκευή στο ΧαραLab


Την Παρασκευή στις 18.00, στις αίθουσες του θρυλικού ΜΙΘΕ η βιολόγος και δευτεροετής φοιτήτρια του ΠΜΣ Γνωσιακής Επιστήμης Στέλλα Αγγελάκη θα μας μιλήσει για το "Tactile disadvantage" (για βιβλιογραφία δείτε Connell&Lynott(2010,2009). Στις 19:30, μετά την παρουσίαση τιμώντας την παράδοση, θα ρίξουμε διαμελισμένα χορτοφάγα άκακα ζωάκια στα κάρβουνα και θα τα καταβροχθίσουμε επί τόπου. Μουσική, τσίπουρα και κουβέντα θα ολοκληρώσουν την παραδοσιακή βραδιά. Το ΜΙΘΕ βρίσκεται εδώ. Άντε και το Πάσχα με σούβλισμα αρνιού



Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2014

Μήπως δεν είμαστε τόσο Ορθολογικοί όσο νομίζουμε;

Ο άνθρωπος φημίζεται για τις ...ανθρωποκεντρικές θεωρίες του: Ο πλανήτης που κατοικούμε θεωρούσαμε πως βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος, και εμείς (αυτό ακόμη το πιστεύουμε) είμαστε Ορθολογικά Όντα: Κάποτε θεωρούσαμε πως αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργηθήκαμε κατ' εικόνα και κατ'ομοίωση με τον Πάνσοφο Δημιουργό μας (σε αντίθεση με τα άλλα ζώα που δεν είναι "ορθολογικά"). Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ορθολογικότητά μας, δίνοντας ωστόσο διαφορετικές εξηγήσεις: Λόγου χάρη θεωρούμε πως η Εξέλιξη μας εξόπλισε με την ικανότητα να λύνουμε προβλήματα που, ναι μεν προέκυπταν μέσα σε ένα συγκεκριμένα πλαίσια, όμως παρ' όλα αυτά μας εξόπλισαν με ικανότητες που μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια γενική "λογική" ή για "γενικούς λύτες προβλημάτων".

Είμαστε περισσότερο ορθολογικά ή ανορθόλογα όντα; Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Ψυχολόγοι όπως ο Gerd Gigerenzer μιλούν για το μισογεμάτο ποτήρι ή για την "εντός ορίων ορθολογικότητα". Ο Dan Ariely από την άλλη περιγράφει τα ευρήματά του ως "coherent arbitrariness", δηλαδή ότι οι αποφάσεις μας είναι μεν αυθαίρετες και μη ορθολογικές, αλλά υπάρχει συνεκτικότητα και προβλεψιμότητα μέσα σε κάποια όρια. Έχει σημασία αν θα δούμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Νομίζω πως ναι - αν δεχθείς πως είναι μισοάδειο, τότε θα σε απασχολεί περισσότερο το πως θα το γεμίσεις.

Ο Dan Ariely έχει αναπτύξει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία και παρουσιάζει για δεύτερη φορά το πολύ επιτυχημένο μάθημά του με τίτλο "A Beginner's Guide to Irrational Behavior".

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.coursera.org/course/behavioralecon

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2014

Πρωτοχρονιάτικη Χαραλαμπόπιτα

Η σούπερ-υπερτυχερή με το φλουρί
Η κοπή της πίτας του Χαραλάμπ έγινε με κάθε επισημότητα στις αίθουσες του ΜΙΘΕ.

Την ερχόμενη Παρασκευή λοιπόν, η Αμαλία Τσακίρη θα παρουσιάσει το θέμα "Life-Mind Continuity Thesis: Η υπόθεση της συνέχειας μεταξύ Ζωής και Νου", που είχε παρουσιάσει στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Περίληψη μπορεί να βρει κανείς εδώ: http://greekphilsci.blogspot.gr/p/view-book-of-abstracts-on-scribd.html (σελ. 24). Η παρουσίαση θα γίνει στις αίθουσες του ΜΙΘΕ στις 18:00
Κοπή Χαραλαμπόπιτας στο μιθε. Το παραβάν δεξιά είναι διακοσμητικό.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

How to Write a Great Research Paper