Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2008

Ελεύθερη βούληση και νευροβιολογία

Ομιλία του φιλόσοφου John Searle για την ελεύθερη βούληση, βασισμένη στο βιβλίο του, "Freedom and Neurobiology: Reflections on Free Will, Language, and Political Power".
O Searle με εξέπληξε ευχάριστα, καθώς και χιούμορ έχει και αυτά που λέει μου κράτησαν το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας, παρότι περίμενα να σκυλοβαρεθώ! :D




Διάρκεια: 65:32

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σε όλους!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άσχετο με το θέμα, κάποιες πληροφορίες εκ των έσω για το μεταπτυχιακό ΜΙΘΕ. (Δε νομίζω ότι μπορώ να φτιάξω νέο θέμα οπότε συγχωρήστε με που σας μολύνω αυτό)
Γενικά θεωρείται δύσκολο μεταπτυχιακό και θέλει πολύ διάβασμα? Δουλειά παράλληλα με σπουδές παλεύεται?

και λίγο πιο...τεχνικής φύσης: οι εισαγωγικές εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι επίδοξοι φοιτητές του πόσο απαιτητικές είναι?

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Γεια σου ανώνυμε/η,
πρώτα απ'όλα, μην ανησυχείς, τέτοιες ερωτήσεις μόνο spam δεν είναι, άλλωστε για το μεταπτυχιακό (υποτίθεται ότι) υπάρχει το blog.

Όσο για τις ερωτήσεις σου, για εμένα το μεταπτυχιακό είναι μέτριας και αναμενόμενης δυσκολίας. Όρεξη να υπάρχει. Κάποια μαθήματα θέλουν αρκετό διάβασμα, άλλα είναι πιο χαλαρά. Κυρίως, είναι ανάλογα τον καθηγητή. Εγώ είμαι στο 1ο έτος, οπότε ας με συμπληρώσει κάποιος του 2ου επ'αυτού.

Τώρα για δουλεια, όσοι δουλεύουν παράλληλα τρέχουν αρκετά. Το καλό είναι ότι τα μαθήματα είναι απόγευμα, οπότε έχει να κάνει με το με πόσες ώρες ελεύθερου χρόνου και ύπνου μπορείς να συμβιβαστείς... Ίσως κάτι σε ημιαπασχόληση ή εργασία από το σπίτι θα ήταν η καλύτερη λύση.

Οι εξετάσεις με ένα καλό διάβασμα είναι βατές (αν και, φυσικά, οι απόψεις μπορεί να δυίστανται). Καθώς οι υποψήφιοι προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, σε κάθε μάθημα ζητώνται οι βασικές γνώσεις που καλύπτονται από τα προτεινόμενα βιβλία, όχι κάτι το φοβερά εξεζητημένο. Αυτό που σίγουρα θέλει προσοχή είναι τα αγγλικά, όπου συνήθως γίνεται η μεγάλη σφαγή. Σε εμάς είχε να κάνουμε μετάφραση κειμένου σχετικού με τη γνωσιακή επιστήμη.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Αν θες κάτι άλλο, μην ντραπείς. Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
α, και συγχαρητήρια για την ιδέα του blog, χθες το ανακάλυψα και έχω κολλήσει!

uqbar2342 είπε...

@ ath :
κυρίως έχει να κάνει με το τι είδους σπουδές έχεις κάνει προπτυχιακά και τι απαιτήσεις είχες αντιμετωπίσει προκειμένου να πάρεις το πρώτο πτυχίο σου.
γενικά, η ταπεινή μου γνώμη είναι πως αν δεν έχεις θεωρητικό υπόβαθρο δεν παλεύεται ούτε με δουλειά ούτε χωρίς..
ps. πάντως, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες ερωτήσεις..μέσα στην εξεταστική..μόνο ο shipwrecked είναι ικανός να παραμένει ψύχραιμος τέτοιες ώρες..

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία στην εξεταστική σας λοιπόν!
Σχολή πληροφορικής τελειώνω, σοβαρά δε θα παλεύεται?

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς αυτά που λέει η uqbar. Λόγω εξεταστικής πανικοβάλλεται :P. Εγώ όλο το πρώτο εξάμηνο το έβγαλα ενώ παράλληλα υπηρετούσα τη θητεία μου (12 και σήμερα οεο)! Φιλοσοφία του νου στη σκοπιά... ξέρεις τι ωραία πέρναγε η ώρα;
Έχω και ένα site υπο διαρκή κατασκευή για να γεμίζω το χρόνο μου...

Και εγώ πληροφορική έχω τελειώσει. Αν εξαιρέσεις κάποιους μοριακούς/κυτταρικούς μηχανισμούς στις νευροεπιστήμες που ούτε το υπόβαθρο ούτε την όρεξη έχω για να αφομοιώσω, μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Η πρώτη μεγάλη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεράσω ήταν ο διαφορετικός τρόπος σκέψης στη γνωσιακή επιστήμη και κυρίως στη γνωστική ψυχολογία. Εγώ ως μηχανικός (τρομάρα μου) είχα μάθει να σκέφτομαι ως εξής: "Το Α δουλεύει, το Β δε δουλεύει, το Γ δουλεύει υπο προϋποθέσεις. Αυτό είναι λάθος, εκείνο είναι σωστό". Στην ψυχολογία και ο Α έχει δίκιο και ο Β έχει δίκιο και ο Γ ίσως να αποδειχτεί ότι έχει δίκιο μετά από 10 χρόνια. Αλλά κατά κάποιον τρόπο, αυτή είναι και η γοητεία της!

Όπως σου είπα, όρεξη να υπάρχει...

messy mind είπε...

κ έρχομαι να προσθέσω προερχόμενη από την σχολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης... χωρίς κανένα backround ούτε σε πληροφορική ή φιλοσοφία ή νευροεπιστήμες...ότι απλά ενδιαφέρον να έχεις να μάθεις..κ μια καλή αίσθηση οργάνωσης του χρόνου σου..και δεν θα έχεις πρόβλημα.......

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ και για τις υπόλοιπες απαντήσεις και καλή συνέχεια με την εξεταστική!