Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

Randy Pausch (dream on..)

.
UPDATE (28/7): Ο καθηγητής Randy Pausch απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών την περασμένη Παρασκευή (25/07/08). Το θέμα από το CMU εδώ.

Ι. Achieving Your Childhood Dreams

Ο Randy Pausch, καθηγητής στο Carnegie Mellon, founder της Alice(3D περιβάλλον για αρχάριους προγραμματιστές-ευχαριστούμε Randy!!), ένα φεγγάρι imagineer, πατέρας τριών, με άσχημη διάγνωση (μεταστατικός καρκίνος στο πάγκρεας) και ακόμα πιο άσχημη πρόγνωση (πέρυσι τον Αύγουστο είχε maximum εξάμηνο- κι όμως είναι ακόμα εδώ!), για να μην πολυλογούμε ένας απίστευτος τύπος, τον περασμένο Σεπτέμβρη συμμετείχε ως ομιλητής στον κύκλο διαλέξεων του CM, Journeys*. Το θέμα είναι πως πριν μετονομαστεί έτσι ταξιδιάρικα, η σειρά αυτή είχε τον τίτλο The Last Lecture, πάει να πει τι θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας ο ομιλητής αν αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να μιλήσει δημοσίως!! Μπορεί κανείς να φανταστεί τον συνειρμό.. Οπότε η Τελευταία Διάλεξη του Randy Pausch έγινε τρελό hit, με εκατομμύρια θεάσεις στο youtube, αναπαραγωγή στην Oprah, έκδοση σε βιβλίο, αφιέρωμα στο ABC κλπ. Και το άξιζε.

Ένας δημιουργικότατος άνθρωπος που γνωρίζει πως δεν θα δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν μας δίνει συμβουλές για το πως να πραγματοποιήσουμε ακόμα και τα πιο άγριά μας όνειρα.
(και μας υπενθυμίζει πως καμιά φορά είναι καλό τα όνειρά μας να είναι μνημειώδη : μετά τη δημοσιότητα της διάλεξης ο Randy Pausch προσκλήθηκε από τον ίδιο τον JJ Abrams(Lost) και θα τον δούμε στο Star Trek του 2009 !!!)



Διάρκεια 76'27"

*όπου οι ακαδημαϊκοί του CM μοιράζονται τις σκέψεις, τους ανα-στοχασμούς και τα μαθήματα ζωής που πήραν κι έδωσαν κατά τη διάρκεια της προσωπικής και επαγγελματικής τους πορείας..καλό?


ΙΙ. Time Management

Μια ακόμη ομιλία του Pausch, αυτή τη φορά για τη διαχείρηση ίσως του πολυτιμότερου (ίσως του μοναδικού..) αγαθού που διαθέτουμε (και μάλιστα σπανιότατα σε επάρκεια), του χρόνου.



Διάρκεια 86'26"

σχόλιο 1 : η δεύτερη οθόνη όντως δουλεύει!!(μόνο που εγώ , χμμ.., έχω δεύτερο υπολογιστή στο γραφείο, όχι οθόνη, οπότε πολύ συχνά ξεχνώ που δούλευα και άρα που έχω αποθηκεύσει τι!!! )
σχόλιο 2 : αυτά τα 'φανταστικά' μαθήματα στη βιβλιοθήκη που καταλαμβάνουν τα κενά μεταξύ των πραγματικών μαθημάτων, αν και σπουδαία πηγή γνώσεων, είναι ικανά να καταστρέψουν την κοινωνική σας ζωή. συνίσταται συνετή χρήση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: