Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο ASIMO, πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ της Honda το οποίο έγινε γνωστό για την ικανότητά του να... περπατάει. Η ισορροπία σε δύο στηρίγματα-πόδια είναι πολύ πιο δύσκολο κατόρθωμα απ'ότι φαίνεται, αλλά από την πρώτη του εμφάνιση ο ASIMO έμαθε πολλά: ανεβαίνει σκάλες, τρέχει, διευθύνει ορχήστρα, συναναστρέφεται με ανθρώπους.
Στο βιντεάκι που ακολουθεί ο ASIMO μαθαίνει μόνος του να αναγνωρίζει αντικείμενα που δεν έχει ξαναδεί.
Στο βιντεάκι που ακολουθεί ο ASIMO μαθαίνει μόνος του να αναγνωρίζει αντικείμενα που δεν έχει ξαναδεί.
Διάρκεια: 6'52''
ΥΓ. Αποφάσισα επιτέλους να σηκώσω post!!! Του χρόνου πάλι... :D
6 σχόλια:
λίγο τρομακτικός ο μηχανικός τυπάκος..
(τι καλά να μου έδειχναν κι εμένα κάτι μια φορά και μετά να το θυμόμουν για πάντα - ή μήπως ο asimo ξεχνάει κιόλας? θα θυμάται το mini cooper σε δυο μήνες? θα δυσκολευτεί να το αναγνωρίσει έστω?- για να μοιάζει πιο πολύ με ανθρωπάκι λέω)
ship, welcome back!!
:D
Πάρα πολύ ενδιαφέρον βέβαια, αν και μεγάλο μέρος από όλα αυτά, για παράδειγμα όλες οι σωματικές χειρονομίες του, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό. Είμαι βέβαιος πως θα ήταν πιό εύκολο, πιό απλό, και πιό «φυσικό» για το ίδιο το ρομπότ να στέκεται ακίνητο, παρά να λυγίζει το κορμί του προσπαθώντας να μοιάσει με άνθρωπο. Τη «μαγκιά» του να κάνουν έναν υπολογιστή να μαθαίνει μπορούμε να την εκτιμήσουμε και χωρίς να βλέπουμε τον υπολογιστή μασκαρεμένο ως ρομπότ, πόσο μάλλον ως ένα ρομπότ που κάνει επιπλέον και χαριτωμένες κινήσεις.
@Διαγόρα,
εκτός από εντυπωσιασμό, οι κινήσεις αυτές έχουν σκοπό να είναι πιο "φυσικός" ο ASIMO όπως τον αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος.
Ο πυρήνας της λειτουργικότητας που βλέπουμε στο βιντεάκι είναι το λογισμικό του ASIMO που "μαθαίνει" (τα εισαγωγικά δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα :P), αλλά σημαντικό κομμάτι είναι και η αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής.
Θα μπορούσε απλά να κάνει έναν απλό ήχο ή να ανάβει ένα λαμπάκι ή να μην κάνει και τίποτα εμφανές όταν μάθει κάτι καινούριο, έχεις δίκιο, όμως μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ανθρωποειδές. Ένας από τους σκοπούς είναι να μοιάζει με άνθρωπο.
Φαντάσου να έχεις ένα τέτοιο ρομποτάκι για σερβιτόρο ή για αποκλειστική νοσοκόμα (υπάρχουν ήδη αυτά, αν και είναι σε εμβρυικό στάδιο). Το να μοιάζει η συμπεριφορά του με ανθρώπινη έχει πολλά πλεονεκτήματα, πλην του εντυπωσιασμού.
Επιπλέον, τα robotics (η ρομποτική?) είναι ένας τεράστιος χώρος έρευνας όπου η παραγωγή μηχανικής κίνησης αποτελεί μια από τις κεντρικές επιδιώξεις. Στην περίπτωση του ΑSIMO η κίνηση μοιάζει με την ανθρώπινη και αυτό μας φαίνεται λιγάκι αφύσικο (σ'εμένα και τρομακτικό όπως ήδη επεσήμανα:D) καθώς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με κάτι τέτοιο (φαντάζομαι μια ενδο-εννοιολογικο-συστηματική διαμάχη μεταξύ των κατηγοριών έμβιο και άβιο ον :Ρ)
Ακόμα, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που μετρά σαν την "οπτική γωνία του ρομπότ", δηλαδή, το να μην κινείται ο ASIMO θα ήταν πιο εύκολο και πιο απλό για την προγραμματιστική ομάδα και όχι για τον ίδιο, και πιο φυσικό (εντός κι εκτός εισαγωγικών) για τον άνθρωπο-παρατηρητή και τις προκαταλήψεις του. Εικάζω πως για τον ASIMO το ίδιο κάνει είτε κινείται σαν άχαρο ανθρωπάκι, είτε βγάζει ήχους είτε ανάβει λαμπάκια είτε τίποτα.
Καταλαβαίνω εδώ πως το σχόλιο του Διαγόρα μάλλον δεν ήθελε να πει για υποκειμενική σκοπιά εκ μέρους του ρομπότ (και υποθέτω πως όντως η κίνηση θα είναι πολύ πιο ενεργοβόρα λειτουργία πχ για το ρομποτικό σύστημα, αλλά και πάλι αυτό αφορά τους κατασκευαστές), απλά πήρα αφορμή για κάτι-που-πολύ-θα-ήθελε-να-είναι φιλοσοφική διασάφηση! :)
Σας ζητώ συγγνώμη που δεν εκφράστηκα αρκετά καλά ώστε να καταστήσω σαφές σε τι ακριβώς αναφερόμουν. Λοιπόν: εγώ εξετάζω το τι λέει το βιντεοκλίπ και τι δείχνει. Το βιντεοκλίπ μας μιλάει για κάποιες προχωρημένες ικανότητες μηχανικής μάθησης. (Machine learning ελληνιστί;) Το βιντεοκλίπ όμως μας δείχνει ένα ρομπότ, το οποίο δεν έχει καμμία απολύτως αποκλειστικότητα στα είδη μηχανικής εκμάθησης που περιγράφονται στο βιντεοκλίπ. Δεν ξέρω, μπορεί το βιντεοκλίπ να είναι απόσπασμα από ένα μεγαλύτερο ντοκιμαντέρ, το οποίο λίγο πριν μίλαγε για ζητήματα ισορροπίας, και λίγο μετά για ζητήματα μηχανικής αφής, το συγκεκριμένο όμως απόσπασμα που είδαμε θα μπορούσε να είχε μαγνητοσκοπηθεί εξ'ολοκλήρου μπροστά σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή συνδεδεμένο με στερεοσκοπικές βιντεοκάμερες, και δεν θα είχε στερηθεί στο παραμικρό όσο αφορά την επίδειξη τεχνολογίας μηχανικής μάθησης. Το ρομπότ δεν ήταν αναγκαίο στο γύρισμα, αλλά μπήκε για λόγους συναισθηματικούς, για λόγους «πιασάδικους», «για χάρη της κάμερας» που λένε, και αφού μπήκε για αυτούς τους λόγους, το έβαλαν επίσης να κάνει και το χαριτωμενούλι, γιατί όχι!
Δε νομίζω ότι διαφωνούμε κάπου, απλά λέμε το ίδιο με διαφορετικά λόγια.
Για την ιστορία, ο ASIMO είναι η τελευταία σειρά ανθρωποειδών ρομπότ που βασικό σκοπό έχουν το περπάτημα/τρέξιμο. Τα κολπάκια με τη μάθηση προστέθηκαν μόλις πρόσφατα και, φυσικά, δεν είναι ανακάλυψη της ομάδας που έφτιαξε τον ASIMO. Οι τύποι πήραν την τεχνογνωσία για τη μηχανική μάθηση και την ενσωμάτωσαν στο ρομποτάκι. Τεχνολογική σύγκλιση!
Οπότε, απο την οπτική του ASIMO, μάλλον οι ικανότητες μάθησης είναι προς εντυπωσιασμό. :PPPPPP
Αυτό που έχω να πω πάντως, ως άνθρωπος της πληροφορικής, είναι ότι βλέποντας τέτοια βιντεάκια αισθάνομαι ένας άχρηστος πρωτόγονος που παριστάνει τον προγραμματιστή. :(
Δημοσίευση σχολίου