Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013

Γυναικείοι, αντρικοί εγκέφαλοι και ανεγκέφαλοι


Ένα σύντομο σχόλιο, σχετικά με το δημοφιλές άρθρο για τις "διαφορές αντρικών και γυναικείων εγκεφάλων", που έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν χωρίς κανέναν απολύτως κριτικό σχολιασμό μεγάλες εφημερίδες (όπως το "Βήμα"): Η "καλωδίωση" του εγκεφάλου είναι εν μέρει δυναμική διαδικασία, δηλαδή οι συστηματικά διαφορετικές εμπειρίες έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάζει η "καλωδίωση" (μέσα σε κάποια όρια βέβαια). Επομένως, εάν λόγου χάρη παρατηρήσουμε ότι οι ταξιτζήδες έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο (δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη), αυτό δε σημαίνει πως "ταξιτζήδες έχουν διαφορετικό εγκέφαλο". Αντίθετα, σημαίνει πως οι διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπων που οδηγούν καθημερινά πολλές ώρες, δημιουργούν διαφορές στον εγκέφαλό τους. Ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους συμβαίνουν αυτές οι δυναμικές αλλαγές στην "καλωδίωση" του εγκεφάλου, περιγράφονται στο μάθημα του ΠΜΣ Γνωσιακής Επιστήμης "μάθηση, μνήμη, πλαστικότητα". Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν δημοσιεύονται με αυτό τον άκριτο τρόπο δεδομένα - χωρίς να αναφέρονται οι διαφορετικές πιθανές ερμηνείες.

Τέτοια άρθρα αναδημοσιεύονται με ευκολία (και το συμπέρασμά τους φαίνεται εύλογο σε πολύ κόσμο), ακριβώς επειδή επιβεβαιώνει στερεότυπα που είναι εξαιρετικά διαδεδομένα και οικεία.

Για μια στοιχειωδώς σοβαρή εκλαϊκευτική παρουσίαση του άρθρου (στα αγγλικά), διαβάστε εδώ ή ρίξτε μια ματιά στις επιφυλάξεις που διατυπώνει η αρθρογράφος της Guardian εδώ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το παλιότερο σύντομο άρθρο με τίτλο "Είναι η Γνωσιακή Επιστήμη γεμάτη Σκατά";

Δεν υπάρχουν σχόλια: