Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

Ψηλαφίζοντας την τέταρτη διάσταση

Σε συνέχεια του προηγούμενου post της uqbar, παραθέτω ένα απόσπασμα από την κλασική σειρά Cosmos του Carl Sagan. Ο Sagan μιλά με απλά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει η τέταρτη διάσταση και το πώς θα μπορούσαμε να την αντιληφθούμε (φυσικά, δεν μπορούμε, η αντίληψη του χώρου για τον ανθρώπινο εγκέφαλο περιορίζεται στις τρεις διαστάσεις).




Διάρκεια: 7:27

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

f*ck, this video is no longer available..

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Απογοητευμένε, πριν πάθεις κατάθλιψη κάνε ένα refresh στη σελιδα και ξαναπάτα play. Δουλεύει κανονικότατα, μόλις το ξαναματαδοκίμασα μια φορά ακόμα.
Μερικές φορές, αν εχει μείνει πολύ ώρα η σελίδα, δε βρίσκει το video.
:P

uqbar2342 είπε...

...όμως, ακόμα κι αν το τετράγωνο σηκωθεί από τη flatland όπου μέχρι πρότινος έπαιζε αμέριμνα με τους φίλους του τους ρόμβους, τα αισθητικά του συστήματα (και αναφέρομαι ειδικά στο οπτικό), προσαρμοσμένα (βοηθητική υπόθεση: η εξέλιξη λειτουργεί και στην επιπεδοχώρα) καθώς είναι στην αντίληψη του δισδιάστατου χώρου (και δισδιάστατα τα ίδια..), με ποιόν ακριβώς τρόπο θα του επέτρεπαν να κοιτάξει προς τα κάτω και να δει τα υπόλοιπα γεωμετρικά σχήματα και το εσωτερικό των επιπεδοσπιτιών τους?? μάλλον θα αντιλαμβανόταν απλά και μόνο φέτες του τρισδιάστατου χώρου πάνω από την πατρίδα του χωρίς να είναι ικανό να αντλήσει από κανένα στοιχείο του περιβάλλοντος την παραμικρή ιδέα για το που ακριβώς βρίσκεται.(και βέβαια, μετά την επιστροφή του και ακούγοντας την εκπληκτική διήγηση της υπερβατικής και ανεξήγητης εμπειρίας του, όλο και κάποιος εξυπνάκιας κύκλος θα τον κατηγορούσε ως φαντασιόπληκτο και πιθανώς ψυχασθενή..)

επιπλέον, στην flatland αντιλαμβάνονται μόνο το εξωτερικό περίγραμμα της σκιάς του κύβου και όχι τις γραμμές στο εσωτερικό που αντιστοιχούν σε ακμές για εμάς που βλέπουμε τη σκιά από πάνω..
(χμμ..έτσι κι εμείς βλέπουμε μόνο τη σκιά της σκιάς του τετραδιάστατου αντικειμένου που προκύπτει από προέκταση του κύβου??)

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Από εσένα δεν το περίμενα αυτό, uqbar :P

Ένα υποθετικό παράδειγμα είναι, το οποίο είναι (εν γνώσει του Sagan) ατελές, ακριβώς για να πάρουμε μια μυρωδιά. Δε λες πάλι καλά που μίλαγε ο άνθρωπος για διαστάσεις και υπερκύβους χωρίς να αναφέρει ούτε μία εξίσωση;

Μην το πολυσκέφτεσαι... :D