Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2013

Συζητήσεις για τον Λόγο: "Συγχρονίζοντας τη φωνή μου με τα χείλη μου"

Σκηνή από την ταινία 2001 η Οδύσσεια του διαστήματος:
Ο υπολογιστής HAL "διαβάζει τα χείλια" του πληρώματος.

Tο Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 11:00 η Αργυρώ Βατάκη, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓΕΤ) θα μιλήσει με θέμα:  "Συγχρονίζοντας τη φωνή μου με τα χείλη μου", σχετικά με την ομιλία ως οπτικοακουστικό γεγονός. Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (Βασ. Σοφίας 72-74, Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

Με λίγα περισσότερα από δυο λόγια:

Η σειρά με την οποία συμβαίνουν τα γεγονότα στη καθημερινότητά μας ανάγεται συχνά σε μείζονος σημασίας πληροφορία αναφορικά με την νοηματοδότηση της υποκειμενικής μας εμπειρίας. Έτσι για παράδειγμα, στην ομιλία, η σειριακή αλληλουχία των επί μέρους στοιχείων της στον χρόνο είναι εκείνη που καθορίζει το νόημα τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στη σειρά μπορεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι όποιες αλλαγές δεν γίνονται πάντα αντιληπτές. Αποτυχία ανίχνευσης αυτών των αλλαγών συχνά συνδέεται με πληθυσμούς που πάσχουν από αφασία ή, όπως υποστηρίζεται από μερικούς, με μαθησιακές δυσκολίες.

Εστιάζουμε εδώ στη σύνδεση του λόγου και της χρονικής σειράς, αντιμετωπίζοντας όμως την ομιλία ως ένα οπτικοακουστικό γεγονός. Συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε στις περιπτώσεις αποτυχίας ανίχνευσης χρονικών αλλαγών και στον τρόπο με τον οποίο οδηγούμαστε στην αντίληψη του λόγου ως ένα ενοποιημένο οπτικοακουστικό γεγονός. Θα εξετάσουμε επίσης περιπτώσεις προβληματικής στον χρόνο ενοποίησης του λόγου και πώς αυτό επηρεάζει την αντίληψη και την καθημερινότητα του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: