Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2008

Τα μυστικά της (συνθετικής) ευτυχίας ΙΙ

Τον Dan Gilbert τον έχουμε ξανακούσει (χάθηκες shipwrecked..).
Εδώ μιλά για τις όχι-και-πολύ-λογικές επιλογές που κάνουμε και κατά παράδοξο τρόπο μας ικανοποιούν διότι βλακωδώς πιστεύουμε πως αυξάνουν την ωφέλειά μας (η ηλιθιότητα ήταν πάντα ένας σίγουρος δρόμος για την ευτυχία..)

Αν και έχω να παρατηρήσω πως ο Dan εστιάζει τις έρευνές του σε δυτικούς μεσαίας κυρίως εισοδηματικής τάξης (προσωπικά, ούσα πάμπτωχη, κάλλιστα θα διέσχιζα την πόλη προκειμένου να εξοικονομήσω οποιαδήποτε ποσοστιαία έκπτωση επί του συνολικού εξόδου) αξίζει τον κόπο το μισάωρο της ομιλίας και έχει και bonus ερωταποκρίσεις στο τελευταίο δεκάλεπτο!


Διάρκεια 33'38"


Σχετική με το θέμα είναι και η ομιλία του δημοσιογράφου Benjamin Wallace (Does happiness have a price tag?), ο οποίος δοκιμάζει διάφορα πανάκριβα πράγματα (δείτε κι εδώ) προσπαθώντας να εκτιμήσει αν όντως προσφέρουν μεγαλύτερη αντικειμενική(?!) ευχαρίστηση - πράγμα το οποίο θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει εξαρχής μια αφελή προσδοκία..


Διάρκεια 14'40"

4 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Πολύ ωραίοι αμφότεροι!
Χάρηκα που ξαναείδα τον Gilbert (μα πώς μου ξέφυγε αυτή η ομιλία;... και ναι, εντάξει, χάθηκα... υπόσχομαι να επανακάμψω)

Λεπτομέρεια: ο Gilbert είναι στην ομιλία του TED με πέδιλα! (ευτυχώς, χωρίς κάλτσες)

uqbar2342 είπε...

Η ομιλία μαγνητοσκοπήθηκε Ιούλιο, άρα τα πέδιλα ήταν μια λογική ενδυματολογική απόφαση.
Το θέμα είναι πως κι εγώ παραξενεύτηκα αρχικά..
Ποια παράξενη προκατάληψη σχετικά με τα γυμνά πόδια μοιραζόμαστε ship?!

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Μάλλον της ανάγκης για σοβαροφάνεια όταν βρίσκεσαι ομιλητής σε ένα κοινό όπως αυτό του TED. Αλλά ο Dan δε μασάει, οπότε εγώ τον πάω.

Η αλήθεια είναι ότι στα καλοκαιρινά μαθήματα στο σχολείο είχα μπει στον πειρασμό να μπω στην όπως κυκλοφορώ στο δρόμο (βερμούδα και πέδιλα, παραλία δηλαδή), αλλά τελικά επικράτησε ο σοβαροφανής καθηγητής μέσα μου.

uqbar2342 είπε...

δε νομίζω πως είναι αυτό..
περισσότερο πιθανό μου φαίνεται πως τα πέδιλα δεν ταιριάζουν με το καλυμμένο υπόλοιπο σώμα του και πως η (ίσως βιολογική) προκατάληψη είναι "όταν κάνει ζέστη, το ξεγύμνωμα των ποδιών έπεται του ξεγυμνώματος άλλων τμημάτων του σώματος".

άσε που στα συνέδρια του TED δε μου μοιάζει να είναι ζητούμενο η σοβαροφάνεια..

τι λες?