Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2008

Αισθητική : από τη Φιλοσοφία στην Επιστήμη


Υπάρχει λόγος που ορισμένοι από εμάς ενθουσιάζονται με τη Lady with an Ermine ενώ κάποιοι άλλοι βαριούνται επώδυνα? Μπορεί να ανιχνευθεί κάποια συστηματικότητα (και ποιά? και τι θα μπορούσε να σημαίνει?) στις αισθητικές προτιμήσεις των ανθρώπων? Πως θα μπορέσει επιτέλους ο shipwrecked να ταιριάξει δυο χρώματα σε μια ιστοσελίδα ώστε να πετύχει ελκυστικό αποτέλεσμα?

Όταν η ενασχόληση με την αισθητική ήταν προνόμιο των φιλοσόφων και των θεωρητικών της τέχνης αυτό που παίρναμε ήταν κανονιστικές προτάσεις. Ο Steve Palmer και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο Berkeley προσπαθούν να προσεγγίσουν τις υποκειμενικές μας αισθητικές προτιμήσεις με έναν επιστημονικό τρόπο, αποβλέποντας σε μια εμπειρική, περιγραφική αισθητική. Ο ίδιος τα λέει καλύτερα :


Διάρκεια 1:08:31

Λίγες παρατηρήσεις:
1) Τα αποτελέσματά τους ήταν πραγματικά υπέροχα. Δεν είχα ξαναδεί τόσο ξεκάθαρα διαγράμματα--εντάξει, εκτός από το σημείο με τα χρώματα. (περίεργο?)
2) Τα πειράματα που περιγράφει έγιναν σε προπτυχιακούς φοιτητές του Berkeley. Αυτό που αναρωτιέμαι (και το αναρωτιέμαι σε κάθε έρευνα που γίνεται σε φοιτητές ενός καλού πανεπιστημίου) είναι κατά πόσο δικαιούμαστε να εξάγουμε από αυτά τα στοιχεία γενικεύσεις επί του συνολικού πληθυσμού
3) Σχετικά με τα links to personality..τι θα μπορούσε να σημαίνει για την προσωπικότητά μου (αν υποθέσουμε οτι έχω μια τέτοια) το γεγονός οτι λατρεύω κυριολεκτικά τους πίνακες του Magritte(θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω μέσα σε έναν πίνακά του αν ήταν δυνατό!!)?? έχουν σοβαρή βάση τα ιντερνετικά τεστ προσωπικότητας?
4) Την έρευνα χρηματοδοτούν τα Amy's Frozen Foods!!!!!

ps. la condition humaine :

Δεν υπάρχουν σχόλια: