.
Το video που ακολουθεί είναι η περιληπτική παρουσίαση ενός πειράματος γνωστικής ψυχολογίας σχετικά με τη μνήμη. Το πείραμα, όπως αναφέρεται στην εισαγωγική διαφάνεια, εκτελέστηκε από τον/την J. Gluckstern, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω περισσότερες λεπτομέρειες.
Έλαβαν μέρος 18 συμμετέχοντες από τους οποίους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν και να ανακαλέσουν 16 προτασούλες που περιείχαν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ρήματα (θα δείτε πως το εννοούν στο video). Κατα τη διάρκεια των δοκιμασιών οι συμμετέχοντες είτε κάθονταν είτε περπατούσαν. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της σωματικής δραστηριότητας, ανάλογα με τη μορφή των προτάσεων ("ενεργητική" ή "παθητική") που καλούνται προς ανάκληση.
Τώρα, το πως προέκυψε αυτό ως ζητούμενο είναι μια μεγάλη ιστορία, την οποία δεν ξέρω και ακριβώς για να την διηγηθώ..Στην "εισαγωγή" παρατίθεται ένα απόσπασμα του Lakoff, δραστήριος ακαδημαϊκός στο πεδίο των cognitive linguistics, πολύ γνωστός για τη θεωρία της εννοιολογικής μεταφοράς, για το embodied mind και για την εφαρμογή της φιλοσοφίας του στην πολιτική*.
Το μοντέλο του/της Narayanan με τα x-schemas που αναφέρεται νομίζω πως είναι αυτό εδώ.
TO ΠΕΙΡΑΜΑ :
Διάρκεια 3'21".
*Ο Lakoff σε ένα άρθρο του μαζί με τον φιλόσοφο M. Johnson το 1980, συνιστά στη γνωσιακή επιστήμη να προσέχει τις μεταφορές που χρησιμοποιεί καταδεικνύοντας ορισμένες αδυναμίες και περιορισμούς που έχει ανιχνεύσει στο μεταφορικό σχήμα MIND IS A MACHINE!!--Την ίδια χρονιά οι δυο στοχαστές δημοσίευσαν το βιβλίο Metaphors We Live By, δεν το έχω διαβάσει ολόκληρο αλλά το βρήκα ενδιαφέρον και θα το συνιστούσα--με προσοχή!
* * * * * * * * *
{WARNING - SPOILER - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ : δεν αναφέρεται σύνδεση ανάμεσα στη σημασία των ρημάτων και τη σωματική δραστηριότητα, όμως φαίνεται πως το περπάτημα επηρρεάζει ελαφρώς θετικά την απομνημόνευση στη ή την ανάκληση από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη}
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2008
Documentation ενός γνωσιακού πειράματος !!
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από uqbar2342 που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 10:10
Κατηγοριοποιήσεις: γνωσιακή επιστήμη, έρευνα, μνήμη, νους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Χμμμ, γι'αυτό, λοιπόν, όταν διαβάζω ή όταν γράφω κώδικα έχω μια τάση να σηκώνομαι και να περπατάω γύρω γύρω;
(έβγαλα τρομερό συμπέρασμα τώρα :PP)
Είναι καταπληκτικό, πάντως, τι "κουφά" πειράματα μπορεί να σκεφτεί κάποιος!
Δημοσίευση σχολίου