Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2013
Τα σπάσαμε στο τελευταίο χαραLab του 2013
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 16:46 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013
Γιορτινό ΧαραLab!!
6ο ΧαραLab! |
- Van der Burg, E., Olivers, C., N., L., Bronkhorst, A. W., Theeuwes, J. (2008). Pip and pop: Nonspatial auditory signals improve spatial visual search. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 34(5), 1053-1065.
- Van der Burg, E., Olivers, C., N., L., Bronkhorst, A. W., Theeuwes, J. (2009). Poke and pop: Tactile–visual synchrony increases visual saliency. Neuroscience Letters, 450(1), 60-64.
- Van der Burg, E., Olivers, C., N., L., Theeuwes, J. (2012). The attentional window modulates capture by audiovisual events. PLoS One, 7(7), e39137.
Θα ακουλουθήσει έξαλλο πάρτυ :P
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 22:26 1 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2013
6ο ΧαραLab!
Από το 5ο ΧαραLab |
Το ΧαραLab θα γίνει στο "Σκασιαρχείο", περίπου 15' με τα πόδια από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (την είσοδο Ούλωφ Πάλμε - χάρτης).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 17:43 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013
Γυναικείοι, αντρικοί εγκέφαλοι και ανεγκέφαλοι
Ένα σύντομο σχόλιο, σχετικά με το δημοφιλές άρθρο για τις "διαφορές αντρικών και γυναικείων εγκεφάλων", που έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν χωρίς κανέναν απολύτως κριτικό σχολιασμό μεγάλες εφημερίδες (όπως το "Βήμα"): Η "καλωδίωση" του εγκεφάλου είναι εν μέρει δυναμική διαδικασία, δηλαδή οι συστηματικά διαφορετικές εμπειρίες έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάζει η "καλωδίωση" (μέσα σε κάποια όρια βέβαια). Επομένως, εάν λόγου χάρη παρατηρήσουμε ότι οι ταξιτζήδες έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο (δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη), αυτό δε σημαίνει πως "ταξιτζήδες έχουν διαφορετικό εγκέφαλο". Αντίθετα, σημαίνει πως οι διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπων που οδηγούν καθημερινά πολλές ώρες, δημιουργούν διαφορές στον εγκέφαλό τους. Ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους συμβαίνουν αυτές οι δυναμικές αλλαγές στην "καλωδίωση" του εγκεφάλου, περιγράφονται στο μάθημα του ΠΜΣ Γνωσιακής Επιστήμης "μάθηση, μνήμη, πλαστικότητα". Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν δημοσιεύονται με αυτό τον άκριτο τρόπο δεδομένα - χωρίς να αναφέρονται οι διαφορετικές πιθανές ερμηνείες.
Τέτοια άρθρα αναδημοσιεύονται με ευκολία (και το συμπέρασμά τους φαίνεται εύλογο σε πολύ κόσμο), ακριβώς επειδή επιβεβαιώνει στερεότυπα που είναι εξαιρετικά διαδεδομένα και οικεία.
Για μια στοιχειωδώς σοβαρή εκλαϊκευτική παρουσίαση του άρθρου (στα αγγλικά), διαβάστε εδώ ή ρίξτε μια ματιά στις επιφυλάξεις που διατυπώνει η αρθρογράφος της Guardian εδώ.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το παλιότερο σύντομο άρθρο με τίτλο "Είναι η Γνωσιακή Επιστήμη γεμάτη Σκατά";
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 17:33 0 νοητικές αντιδράσεις
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 04, 2013
5ο ΧαραLab Meating
Αρκάς: "Έλα στο καμαρίνι μου" |
Το 5ο ΧαραLab Meating με θέμα "Επιδοχές των αντικειμένων, προθέσεις του πράκτορα και κίνηση", και παρουσιάστριες τις Κατερίνα Κατοπόδη και Μαίρη Κωστάκη, δευτεροετείς φοιτήτριες του ΠΜΣ Γνωσιακής Επιστήμης, θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 5/12 στις 18:00. Στόχος του είναι να γεννήσει ξανά την ελπίδα. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, θα υπάρχει και τσίπουρο.
Το ΧαραLab θα γίνει στο "Σκασιαρχείο", περίπου 15' με τα πόδια από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (την είσοδο Ούλωφ Πάλμε - χάρτης).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από spapyr που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 01:53 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013
Ομιλία στο Ιδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:08 0 νοητικές αντιδράσεις
Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013
4ο ΧαραLab Meating!
Απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ "Meet your Brain": Γνωσιακοί νευροεπιστήμονες παίζουν με έναν διακρανικό μαγνητικό διεγέρτη (TMS). |
Παράλληλα, μπορείτε να προτείνετε το θέμα που θα θέλατε εσείς να παρουσιάσετε σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις μας, στο φόρουμ που έστησε (και) γι αυτό το σκοπό η Γεωργιάννα Χανδρίδη, επίσης δευτεροετής φοιτήτρια του ΠΜΣ Γνωσιακής Επιστήμης (ευχαριστούμε Γεωργιάννα!). Το φόρουμ αυτό θα αποτελεί τον επίσημο διαδικτυακό μας χώρο από δω και πέρα, αν και θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε τις συναντήσεις μας και σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Γίνετε λοιπόν γρήγορα μέλη και κάντε τις προτάσεις και τα σχόλιά σας!
Το ΧαραLab θα γίνει στο "Σκασιαρχείο", περίπου 15' με τα πόδια από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (την είσοδο Ούλωφ Πάλμε - χάρτης).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από spapyr που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 00:05 1 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2013
Η φτώχεια εμποδίζει τις νοητικές λειτουργίες
Ο καθηγητής |
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 13:43 2 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: Eldar Shafir
Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013
3ο ΧαραLab!
Στιγμιότυπο από το 2ο ΧαραLab |
Το ΧαραLab θα γίνει στο "Σκασιαρχείο", περίπου 15' με τα πόδια από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (την είσοδο Ούλωφ Πάλμε - χάρτης).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 20:28 2 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2013
Συζητήσεις για τον Λόγο: "Συγχρονίζοντας τη φωνή μου με τα χείλη μου"
Σκηνή από την ταινία 2001 η Οδύσσεια του διαστήματος:
Ο υπολογιστής HAL "διαβάζει τα χείλια" του πληρώματος.
|
Tο Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 11:00 η Αργυρώ Βατάκη, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓΕΤ) θα μιλήσει με θέμα: "Συγχρονίζοντας τη φωνή μου με τα χείλη μου", σχετικά με την ομιλία ως οπτικοακουστικό γεγονός. Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (Βασ. Σοφίας 72-74, Μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Με λίγα περισσότερα από δυο λόγια:
Η σειρά με την οποία συμβαίνουν τα γεγονότα στη καθημερινότητά μας ανάγεται συχνά σε μείζονος σημασίας πληροφορία αναφορικά με την νοηματοδότηση της υποκειμενικής μας εμπειρίας. Έτσι για παράδειγμα, στην ομιλία, η σειριακή αλληλουχία των επί μέρους στοιχείων της στον χρόνο είναι εκείνη που καθορίζει το νόημα τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στη σειρά μπορεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι όποιες αλλαγές δεν γίνονται πάντα αντιληπτές. Αποτυχία ανίχνευσης αυτών των αλλαγών συχνά συνδέεται με πληθυσμούς που πάσχουν από αφασία ή, όπως υποστηρίζεται από μερικούς, με μαθησιακές δυσκολίες.
Εστιάζουμε εδώ στη σύνδεση του λόγου και της χρονικής σειράς, αντιμετωπίζοντας όμως την ομιλία ως ένα οπτικοακουστικό γεγονός. Συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε στις περιπτώσεις αποτυχίας ανίχνευσης χρονικών αλλαγών και στον τρόπο με τον οποίο οδηγούμαστε στην αντίληψη του λόγου ως ένα ενοποιημένο οπτικοακουστικό γεγονός. Θα εξετάσουμε επίσης περιπτώσεις προβληματικής στον χρόνο ενοποίησης του λόγου και πώς αυτό επηρεάζει την αντίληψη και την καθημερινότητα του ατόμου.
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 14:35 0 νοητικές αντιδράσεις
Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2013
2ο ΧαραLab meeting!
Αύριο 14/11, ο Μάρκος Σελλής από το εργαστήριο πολυαισθητηριακής αντίληψης, θα μιλήσει για το φαινόμενο του "στοχαστικού συντονισμού". Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 18.00, στο "Σκασιαρχείο", περίπου 15' με τα πόδια από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης (την είσοδο Ούλωφ Πάλμε - χάρτης).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:40 1 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: ΧαραLab
Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2013
Συζητήσεις για τον Λόγο: "Ο χρόνος του ανθρώπου"
Συζητήσεις για τον Λόγο
Αύριο Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στα πλαίσια των συζητήσεων για τον Λόγο, θα μιλήσει ο Νίκος Ταμπάκης (Δρ. Φιλ. - Διπλ. ΕΜΠ), με θέμα "Ο χρόνος του ανθρώπου". Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Αιγινήτειου και θα ξεκινήσει στις 11:00. Με δυο λόγια: Στη σύγχρονη Φυσική οι απόψεις για τον Χρόνο (και Χωροχρόνο) έχουν κλιμακωθεί σε μια αλλοπρόσαλλη ποικιλία : από μυστήρια 'χωροχρονικά άτομα' έως το «δεν υπάρχει Χρόνος». Η εισήγηση επιχειρεί μια κριτική τους και μια πρόταση.
Μονάδα Νευροψυχολογίας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 11:05 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: Νίκος Ταμπάκης, Συζητήσεις για τον Λόγο
Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2013
Συμμετοχή σε πείραμα
Πρόκειται για πολύ απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί 20΄ περίπου. Θα κληθείτε να δείτε μια σειρά από λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή, για τις οποίες θα αποφασίζετε αν είναι λέξεις πραγματικές ή όχι της ελληνικής, πατώντας αντίστοιχα ορισμένα πλήκτρα στον υπολογιστή.
Υπάρχει σχετική ευελιξία ως προς τις ώρες που μπορείτε να κάνετε το πείραμα, το οποίο διεξάγεται στο Εργαστήριο Γνωσιακής Επιστήμης του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (στον χάρτη:http://zymichost.us4.list-manage.com/track/click?u=aee7ab1ebbd28954cc341a417&id=d041d0516a&e=50fa2f4a92 , το ροζ εικονίδιο)
Εάν ενδιαφέρεστε, κι εφόσον είστε 18-35 ετών και φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου, στο sonialoui (at) gmail.com για τα περαιτέρω.
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 21:07 3 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2013
26ο Συνέδριο Νευροεπιστημών
The Organizing Committee
http://2013.hsfn.gr/
TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ
Είσοδος σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, ΔΩΡΕΑΝ
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Conscibot Amalia Tsakiri που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 16:59 0 νοητικές αντιδράσεις
Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013
Έφτασε ο Οφθαλμοεντοπιστής (Eye Tracker)
Eye tracker επί το έργο |
Πλέον το εργαστήριο διαθέτει και έναν σύγχρονο οφθαλμοεντοπιστή. Η λέξη αυτή μπορεί να μην υπάρχει - όμως ο eye tracker υπάρχει κάνει ακριβώς αυτό: Παρακολουθεί με εξαιρετική ακρίβεια τις κινήσεις των ματιών, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πως ακριβώς μπανίζουμε (μιλώντας επιστημονικά πάντα). Ο νους μας διαρκώς κατασκευάζει την εικόνα του περιβάλλοντος που νομίζουμε πως βλέπουμε. Τα κακόμοιρα τα μάτια μπορούν μονάχα να αντλούν πληροφορίες για πολύ πολύ μικρές περιοχές του χώρου, κάνοντας μικρές πεταχτές μπιρμπιλομάτικες κινήσεις (οι λεγόμενες σακκαδικές κινήσεις). Για να καταλάβετε πόσο κατασκευασμένη από τον νου είναι η εικόνα που έχουμε για το περιβάλλον γύρω μας, παρακολουθήστε το εξής σύντομο (2 λεπτά) βίντεο:
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 10:02 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: eye tracker
Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών
Η επιστήμη και η φιλοσοφία (πως λέμε "εταιρική φιλοσοφία") είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στη χώρα των περήφανων απόγονων των ΕΛ και της κούφιας Γης. Σας προτείνω λοιπόν το φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών (το επιστημονικών χωρίς εισαγωγικά) :P
Διοργανώνεται από το CAID και είναι δωρεάν. Ξεκινά σήμερα έως και 5 Νοεμβρίου 2013 και θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Πολυχώρο Caid στο Ρέντη, στη γειτονιά της σχολής Καλών Τεχνών. Για την 7η διοργάνωση του το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα «Επιστήμη και Επιστημονική Φαντασία» (τα εισαγωγικά πλαισιώνουν ολόκληρη την πρόταση και όχι μόνο το επιστήμη).
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 18:17 4 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2013
Διδάκτορες vs θέσεις σε πανεπιστήμια
Πηγή: nature biotechnology |
http://www.nature.com/nbt/journal/v31/n10/fig_tab/nbt.2706_F1.html
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 16:55 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: phd
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2013
International Conference on Timing and Time Perception
Το διεθνές συνέδριο για τον Χρόνο και την Αντίληψή του θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από την 31 Μαρτίου έως τις 3 Απρίλη. Πληροφορίες για αιτήσεις συμμετοχής, τους κύριους ομιλητές, δυνατότητες υποτροφιών αλλά και για την μαγευτική Κέρκυρα (με το ποντικονήσι) μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.finalconference.timely-cost.eu/
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 18:18 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: time, time perception, timely
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2013
Ζωντανή οφθαλμαπάτη
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 10:50 0 νοητικές αντιδράσεις
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2013
Νευροηθική
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 00:08 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: χιούμορ(?)
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2013
Ανυπακοή και ψυχολογία
Ο Eichman πριν τη δίκη του |
Λίγα χρόνια πριν από το πείραμα του Millgram, ένας άλλος ερευνητής πραγματοποίησε εντυπωσιακά πειράματα. Ο Asch, είχε δείξει την σημασία της ανυπακοής, ακόμη και από μια μικρή μειοψηφία, με τον εξής έξυπνο τρόπο: Οι ερευνητές παρουσίαζαν στον συμμετέχοντα γραμμές διαφορετικού μήκους και ύστερα ρωτούσαν ποια είναι μακρύτερη. Παρ' όλο που ήταν προφανής η απάντηση, ο ερωτώμενος εξαναγκαζόταν να δώσει λάθος απάντηση, λόγω "κοινωνικής πίεσης". Στην αίθουσα εκτός από τον συμμετέχοντα, υπήρχαν και άλλα άτομα (ερευνητές) που είχαν συνεννοηθεί και έδιναν συστηματικά λάθος απάντηση. Ο συμμετέχων ένιωθε την ανάγκη να "συμμορφωθεί" με την πλειοψηφία και να δώσει και αυτός λάθος απάντηση, όταν ομόφωνα οι υπόλοιποι έδιναν λάθος απάντηση. Όταν όμως, σε μια παραλλαγή του πειράματος, προστέθηκε στους ερωτώμενους ένας επιπλέον ερευνητής που είχε οδηγίες να δίνει την σωστή απάντηση, τα ποσοστά άλλαξαν ριζικά. Όσοι δηλαδή συμμετείχαν στο πείραμα με αυτές τις συνθήκες, είχαν πλέον το "θάρρος της γνώμης" να επιμείνουν σε αυτό που θεωρούσαν σωστό - παρ' όλο που η συντριπτική πλειοψηφία έδινε την λάθος απάντηση. Η παρουσία ενός ακόμη ατόμου που δεν συμμορφωνόταν με την πλειοψηφία, ήταν αρκετή να προκαλέσει τη διαφορά. Θυμίζει ίσως το παραμύθι με τα "ρούχα του γυμνού βασιλιά", όπου η αυθόρμητη φωνή ενός μικρού παιδιού αρκεί να ανατρέψει την σιωπή των του κοινού μπροστά στην ιεραρχικά ανώτερη μορφή του βασιλιά και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά διαβρώνουν την τάση για συμμόρφωση.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν πως η τάση μας για συμμόρφωση είναι ας πούμε "γενετικά καθορισμένη" ή μια αμετάβλητη "ανθρώπινη φύση". Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την ισχύ αυτού του φαινομένου. Από συγκρίσεις με βάση διάφορα χαρακτηριστικά (φύλο, χώρα, μέγεθος πλειοψηφίας που ασκεί την πίεση), φαίνεται πως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η "κουλτούρα" - δηλαδή ένα εξ' ορισμού κοινωνικό χαρακτηριστικό Bond&Smith(1996). Μάλιστα η ισχύς αυτού του παράγοντα είναι μεγαλύτερη από όλες τις άλλες που έλαβαν υπ ' όψη οι ερευνητές - ισχυρότερος ακόμη και από το μέγεθος της ομάδας (δηλαδή πόσοι είναι αυτοί που δίνουν τις λάθος απαντήσεις στο πείραμα του Asch). Αυτό σημαίνει πως η κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά αυτή μας την τάση. Ένα πρακτικό παράδειγμα μιας τέτοιας απόπειρας "αντιεξουσιαστικής εκπαίδευσης", είναι η εξής διήγηση από έναν δάσκαλο: "Tην ώρα του μαθήματος έπιασα μια μαθήτρια να δίνει ένα ραβασάκι και της το πήρα. Κάθισα στην έδρα και έκανα πως το ξετυλίγω για να το διαβάσω δυνατά. Η κοπέλα είπε “όχι σας παρακαλώ”. Επέμεινα. Μετά περίμενα μερικά δευτερόλεπτα κοιτάζοντας γύρω γύρω. Ύστερα είπα “Μα καλά, ποιοι είναι στο 5μελές?”. Τα παιδιά σήκωσαν στα χέρια τους. “Δε θα μιλήσει κανένας σας? Οι υπόλοιποι? Κανείς? Γιατί?…Δεν ξέρετε πως δεν έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό? Οφείλετε να παρέμβετε! Και επίσης οφείλατε να το ξέρετε!". Προφανώς πρόκειται για πρωτοβουλία του συγκεκριμένου καθηγητή. Ελάχιστοι άνθρωποι (και μάλλον κανένα κράτος) δεν θα τολμούσε να καλλιεργήσει συστηματικά την κριτική ανυπακοή. Ή μήπως όχι?
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:34 8 νοητικές αντιδράσεις
Σάββατο, Αυγούστου 17, 2013
Ψυχολόγοι που (κυριολεκτικά) σκοτώνουν
Πάντως στην χώρα μας οι δικαστές είναι αδέκαστοι σε τέτοια ζητήματα!
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 12:40 1 νοητικές αντιδράσεις
Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2013
E. Loftus: Ψευδείς μνήμες
http://vimeo.com/66965360#t=79m40s
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 19:15 0 νοητικές αντιδράσεις
Σάββατο, Αυγούστου 03, 2013
Κοινωνική ψυχολογία για αρχάριους
Ένα Λάμα που όμως δεν Δαλάει |
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 11:00 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: coursera
Κυριακή, Ιουλίου 28, 2013
Τα δελφίνια έχουν ονόματα?
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23410137
http://www.pnas.org/content/early/2013/07/17/1304459110
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:13 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: animal cognition
Κυριακή, Ιουλίου 21, 2013
Ψυχολογία και προγραμματισμός
http://computingforpsychologists.wordpress.com/
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 21:14 0 νοητικές αντιδράσεις
Σάββατο, Ιουλίου 13, 2013
Good news everyone! Λίστα για ενημέρωση
Πειραματιστής στο εργαστήριο γνωσιακής επιστήμης |
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:23 0 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Ιουνίου 30, 2013
Είναι η Γνωσιακή επιστήμη γεμάτη Σκατά?
Τομογραφία με βούλες. Πηγή www.popularmechanics.com |
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 11:45 0 νοητικές αντιδράσεις
Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013
Ομιλίες: Διαταραχές του ύπνου στη σχιζοφρένεια, μηχανισμοί μνήμης και fMRI
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 19:19 0 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Ιουνίου 23, 2013
Σήμερα η μεγαλύτερη Πανσέληνος του έτους
Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Για παράδειγμα το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης το 2013 είναι στις 23 Ιουνίου (357.014 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 10 Ιουνίου (406.485 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται όπως είπαμε αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη» σημειώνει ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Πηγή: Βήμα science
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 12:51 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: αντίληψη
Σάββατο, Ιουνίου 22, 2013
Τι; Τέλειο μουσικό αυτί;
Περίπου ένας στους 10000 ανθρώπους έχει αυτό που λέγεται "τέλειο" μουσικό αυτί (όχι σαν σχήμα αλλά σαν ικανότητα ακοής). Η συστηματική διερεύνηση του φαινομένου έδειξε πως η αντίληψη δεν φτάνει φυσικά σε επίπεδο τελειότητας - κάθε άλλο μάλιστα. Παρ' όλο που η ικανότητα αυτών των ανθρώπων είναι πράγματι ξεχωριστή σε σχέση με τους υπόλοιπους, δεν λείπουν και στην περίπτωσή τους οι αντιληπτικές δυσκολίες, όταν γίνουν οι κατάλληλοι πειραματικοί χειρισμοί: Πράγματι, μουσικοί με "τέλειο αυτί" έκπληκτοι διαπίστωσαν πως έπαιζαν ξεκούρδιστα όργανα, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί νωρίτερα. Όπως λοιπόν πολύ σωστά το έχει θέσει γνωστή μουσικός, "ουδείς άσφαλτος". Περισσότερα εδώ:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130611122011.htm
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 12:42 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: μουσική
Σάββατο, Ιουνίου 15, 2013
Ενδιαφέροντα μαθήματα από το coursera
Περισσότερα για το μάθημα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.coursera.org/course/mentalhealth
Ακόμη, ξεκινούν μαθήματα φιλοσοφίας μαθηματικών: Παράδοξα όπως η λάμπα του Thompson φέρνουν συχνά σε αμηχανία καθηγητές μαθηματικών (ή ακόμη και εξοργίζονται αν αγαπούν Πλατωνικού τύπου προσεγγίσεις όσον αφορά την φύση των μαθηματικών). Λόγου χάρη στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η αυθόρμητη απάντηση αρκετών καθηγητών μαθηματικών όταν τους τέθηκε το πρόβλημα ήταν "είναι λάθος η ερώτηση". Περισσότερα εδώ: https://www.coursera.org/course/mathphil
Υπάρχουν μαθήματα ακόμη και για γεωλόγους (https://www.coursera.org/course/volcano), για μαγειρική (https://www.coursera.org/course/volcano) ή πιο τεχνικά θέματα όπως η κρυπτογράφηση δεδομένων (https://www.coursera.org/course/crypto) ή σχετικά νέα πεδία έρευνας όπως ο επιγενετικός έλεγχος της έκφρασης των γονιδίων (https://www.coursera.org/course/epigenetics)
Εφόσον υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα, μπορούν να οργανωθούν και "ομάδες αυτομόρφωσης", ώστε να γίνεται πιο συστηματική η παρακολούθηση.
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 11:24 1 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Ιουνίου 09, 2013
Συμμετοχή σε πείραμα διάρκειας 6 μηνών (!)
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 14:08 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: food4me
Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013
Μια βουτιά, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Conscibot Amalia Tsakiri που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 05:59 2 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: εγκέφαλος, νευροεπιστήμη
Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013
Ερευνητές και ποντίκια
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Conscibot Amalia Tsakiri που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 04:49 0 νοητικές αντιδράσεις
Κυριακή, Μαΐου 26, 2013
Συμμετοχή σε πείραμα
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 21:45 0 νοητικές αντιδράσεις
Τρίτη, Μαΐου 21, 2013
Στάσου, Amygdala (μετά μουσικής)
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 01:03 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: μνήμη
Κυριακή, Μαΐου 19, 2013
Τηλεπαθητικά Ποντίκια
που που επιτρέπουν την μετάδοση πληροφοριών από το ένα ποντίκι στο άλλο. Η έκφραση "ασύρματο ποντίκι" επίσης φαίνεται πως αποκτά νέες χρήσεις. Περισσότερα εδώ:
http://www.reuters.com/article/2013/02/28/us-science-brain-mindmeld-idUSBRE91R0U620130228
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 14:18 0 νοητικές αντιδράσεις
Σάββατο, Μαΐου 18, 2013
Απελευθέρωση γέρικων πειραματόζωων
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 13:49 0 νοητικές αντιδράσεις
Τρίτη, Μαΐου 07, 2013
Εξαιρετικό animation νευροεπιστημονικών θεμάτων
Για παράδειγμα, το Action Potential:
http://sites.sinauer.com/neuroscience5e/animations02.03.html
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Conscibot Amalia Tsakiri που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 01:34 0 νοητικές αντιδράσεις
Κατηγοριοποιήσεις: νευροεπιστήμη
Δευτέρα, Μαΐου 06, 2013
Σειρά ομιλιών στο TED για την νευροεπιστήμη
http://eu.wiley.com/WileyCDA/Section/id-816678.html
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 12:49 0 νοητικές αντιδράσεις
Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013
Παρεμβαίνοντας στον εγκέφαλο με διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS)
Συνονθύλευμα νοητικών διεργασιών από Robopsychologist που επικράτησε των υπόλοιπων μιμιδίων στις 15:02 0 νοητικές αντιδράσεις