Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2007

4η εργασία γνωσιακής επιστήμης


Ο ανθρώπινος νους μπορεί να εκτελεί αριθμητικές πράξεις και να αναγνωρίζει πρόσωπα.
α). Περιγράψτε ένα συνδετιστικό μοντέλο για καθεμία από τις λειτουργίες αυτές
β). Συγκρίνετε την εφαρμοσιμότητα της συνδετιστικής προσέγγισης με της συμβολικής για τις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις νοητικών διεργασιών.

Συμπληρωματικές οδηγίες:

α).Να κάνετε ένα μικρό σχεδιάγραμμα που οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει:
Εισόδους, εξόδους και συνδέσεις.
β). να γράψετε ένα δικό σας σχόλιο, σχετικά με το κατά πόσο το συνδετιστικό μοντέλο είναι πιο κατάλληλο από ένα συμβολικό μοντέλο - εάν το θεωρείτε πιο κατάλληλο.

Μια μικρή βοήθεια:
Στα φωτοτυπημένα κείμενα που μας έχει δώσει ο κ. Πρωτόπαπας υπάρχει ένα κείμενο που αναφέρεται ως User Manual. Αυτός ο οδηγός αφορά το πρόγραμμα Tlearn που δίνεται μαζί με το βιβλίο "Introduction to Connectionis Modelling of Cognitive Processes".
Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://crl.ucsd.edu/innate/tlearn.html

Δυστυχώς δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη σχετικά με το πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το tlearn για να φτιάξει ένα συνδετικό μοντέλο μιας συγκεκριμένης νοητικής διεργασίας, όπως η αναγνώριση προσώπου. Όποιος καταλάβει πως λειτουργεί, καλό θα ήταν να διαφωτίσει και τους υπόλοιπους.

Επίσης, ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα απλό μοντέλο αναγνώρισης προσώπων, που ίσως φανεί χρήσιμο ώστε να βγάλουμε άκρη σχετικά με την άσκηση.

5 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Ελπίζω να προλάβω μέχρι την παράδοση να έχω δουλέψει το tlearn (που αμφιβάλλω, αλλά θα προσπαθήσω), ώστε να μπορέσω να γράψω μερικές οδηγίες. Πάντως, αν έχω καταλάβει καλά, το tlearn προορίζεται για αργότερα, το μοντέλο μπορούμε να το κάνουμε και στο χαρτί (ή στο powerpoint).


ΥΓ. Αμαλία, έκανα hyperlink τη διεύθυνση του tlearn που δίνεις στο post. Δε θέλω να βάζω χέρι σε post άλλων, αλλά υποθέτω ότι αυτό θα μου το δικαιολογήσεις :D. Επίσης, έχω αλλάξει την εικόνα του blog (πάνω αριστερά) και έχασα τη δικιά σου (ουπς). Αν θες φυσικά, την αλλάζεις.

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Καλημέρα Αιμίλιε.
Καλά έκανες με το hyperlink. Ξέχασα να το κάνω εγώ.

Η καινούργια εικόνα που έβαλες είναι πολύ ωραία, αν και στην αρχή έψαχνα να βρω την παλιά, γιατί δεν κατάλαβα πως εξαφανίστηκε. Δε χρειάζεται να γίνει αλλαγή, άλλωστε ταιριάζει περισσότερο στο αντικείμενο του blog - η δική μου είχε πιο πολύ χιουμοριστικό χαρακτήρα.
Μπορούμε ωστόσο να βάλουμε κι άλλες εικόνες στα αριστερά.

kav είπε...

http://www.columbia.edu/cu/psychology/courses/3205/tlearn/
Εδώ θα βρείτε working links για να κατεβάσετε το software

kav είπε...

... το οποίο στο δικό μου pc δεν τρέχει σωστά

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Δεν έχω τρέξει ακόμα το software, αλλά είδα ότι είναι εφαρμογή για Windows 95. Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα συμβατότητας στα Windows XP και Vista. Αν δείτε προβλήματα στην εκτέλεση πρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία συμβατότητας.
Κάντε στο δεξί κλικ στο αρχείο tlearn.exe -> Ιδιότητες -> Καρτέλα "Συμβατότητα" -> Επιλογή του "Εκτέλεση σε συμβατότητα για Windows 95". Μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά στο δικό σας pc, αλλά κάπου μέσα στις ιδιότητες θα είναι αν δεν το βρείτε με την πρώτη.