Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Βοηθήστε να μάθουμε περισσότερα για το Σύμπαν μας!!

"Καλωσήρθατε στο...

GalaxyZoo <--- κλικ

το σχέδιο που αξιοποιεί τη δύναμη του διαδικτύου - και του μυαλού σας - ώστε να κατηγοριοποιήσετε ένα εκατομμύριο Γαλαξίες!!
Παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα, δεν βοηθάτε μόνο την επιστημονική έρευνα, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σημεία του σύμπαντος, που κυριολεκτικά δεν έχει δει ποτέ ξανά κανείς... Συνάμα, θα πάρετε μια ιδέα από την εκπληκτική ποικιλία των γαλαξιών που είναι σκορπισμένοι στο διάστημα."

Αν και δεν είναι άμεσα σχετικό με τη γνωσιακή επιστήμη, ως επιστήμονες πιστεύω πως θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να βοηθήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Περί τείνος πρόκειται:

Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να εξάγει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με ένα μεγάλο τμήμα του σύμπαντος, το οποίο έχει μεν φωτογραφηθεί αλλά δεν έχει εξερευνηθεί. Οι Γαλαξίες που έχουν φωτογραφηθεί είναι εκατομμύρια, αλλά η αξιολόγησή τους θα πρέπει να γίνει με τα ανθρώπινα μάτια, γιατί σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, τα ανθρώπινα μάτια είναι πιο κατάλληλα από τους υπολογιστές για να αξιολογήσουν τα σχήματα των γαλαξιών, δεδομένης της ασάφειάς τους.

Τα σχήματα των γαλαξιών ποικίλλουν, άλλοι είναι ελλειπτικοί, ενώ άλλοι είναι σπειροειδείς. Επίσης, υπάρχουν διαφορές στην φορά με την οποία περιστρέφονται, καθώς επίσης υπάρχουν και κάποιοι που ενώνονται μεταξύ τους, ή κάποιοι άλλοι που μοιάζουν αλλά δεν είναι γαλαξίες.

Το πρόγραμμα που δραστηριοποιείται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιεί αξιολογήσεις των εθελοντών-μελών του προγράμματος, σχετικά με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Κάθε άτομο που κρίνεται επαρκές για να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης, εξετάζει φωτογραφίες από διάφορα μέρη του σύμπαντος και σημειώνει μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, την αξιολόγησή του για τα χαρακτηριστικά κάθε εξεταζόμενου γαλαξία. Κάθε φωτογραφία αξιολογείται από 20 άτομα.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε σ' αυτήν την παγκόσμια εφαρμογή που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Διαδικτύου, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.galaxyzoo.org, να κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα και να αρχίσετε ένα ταξίδι στα άστρα!

(Α, μην το ξεχάσω: περνάτε πρώτα ένα μικρό τεστ, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε καταλάβει τις βασικές αρχές της αξιολόγησης αυτής και ότι μπορείτε να τις εφαρμόσετε με μικρό ποσοστό σφάλματος)

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!
7 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Είχα μάθει για το GalaxyZoo πριν από μερικούς μήνες και οφείλω να προειδοποιήσω όσους/ες ενδιαφέρονται: είναι ΠΟΛΥ κάψιμο. Είχα περάσει ώώώώώώώώώρες ατελείωτης κατάταξης γαλαξιών.

Αν και οι περισσότερες φωτογραφίες φαίνονται επαναλαμβανόμενες, μία στις τόσες θα πέσετε πάνω σε μερικά εντυπωσιακά και πανέμορφα στιγμιότυπα. Οι συγκρούσεις γαλαξιών ήταν οι αγαπημένες μου.

Ακόμα και αν δε σας πολυενδιαφέρει η αστρονομία, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε, μόνο και μόνο για να πάρετε μια ιδέα του πόσο μικροί και σήμαντοι είμαστε.

amalia είπε...

Πράγματι shipwrecked, το GalaxyZoo είχε κυκλοφορήσει ως "μόδα" από τις αρχές του Αυγούστου, όπου και είχε δημοσιευτεί η ιδέα σε διάφορα site.
Το πρόβλημα είναι, ότι μόλις περνάει ο καιρός και κάτι φεύγει από την επικαιρότητα για να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο, οι περισσότεροι τείνουμε να το παραμελήσουμε. Αυτή η υπόθεση της αξιολόγησης των γαλαξιών χρειάζεται ακόμα τη βοήθειά μας - το λέω στον εαυτό μου κυρίως, που άφησα το "κυνήγι γαλαξιών" στη μέση!
Θα μου πεις βέβαια, που χρόνος τώρα...

Ανώνυμος είπε...

από αυτό καταλαβαίνουμε οτι τα συμβολικά συστήματα (οι υπολογιστές) δεν τα πάνε και τόσο καλά στο pattern recognition, και αφού εμείς το κάνουμε καλύτερα, μάλλον δεν είμαστε συμβολικά συστήματα..χμμ..

amalia είπε...

χμμμ...
μπορεί ο νους μας να μην είναι κανένα από τα τρία μοντέλα, μπορεί να είναι όμως και τα τρία μαζί και άλλα τόσα.
Τα υπολογιστικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, εξαρτώνται από το hardware που τα υποστηρίζει, αλλά και από τον προγραμματισμό που τους έχει γίνει. Ποιος μας λέει ότι ένας καλύτερος προγραμματισμός δε θα μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο στον στόχο της αναγνώρισης των γαλαξιών;

uqbar2342 είπε...

ουπς..
καλά ήταν στο tutorial και στο testάκι αλλά ζαλίστηκα με τόσους γαλαξίες εκεί έξω!!
επιπλέον, νιώθω και μια κάποια ευθύνη αξιολογώντας τους και αμφιβάλλω συχνά.
βάσανα..

amalia είπε...

Μην αγχώνεσαι!
Δεν μπορεί και οι 20 που αξιολογείτε τον ίδιο γαλαξία να κάνετε συγχρόνως το ίδιο λάθος

Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲