Κυριακή, Νοεμβρίου 18, 2007

Μάγισσες και χαρτορίχτρες

Πολύ προσωπικές πληροφορίες, ατομικά:



...ομαδικά:



...ή με λίγη βοήθεια:



Πώς; Μια αρχική περιγραφή στο Wikipedia/Cold_reading

Για περισσότερα, τα External_links στον πάτο της σελίδας, είναι θησαυρός.

Καλή διασκέδαση. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει (πολλή)
περαιτέρω βιβλιογραφία -- μετά το τέλος του εξαμήνου φυσικά!

6 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Μόνιμα αντεπιχείρηματα:

1: Εμένα μου βρήκαν στον καφέ το Χ,Υ,Ζ. Πώς το εξηγείς αυτό; (Μα τι λέμε τόση ώρα;;;;)

2: Ζητάς επιστημονικές αποδείξεις για πράγματα που δεν μπορούν να κατανοηθούν επιστημονικά. (Πάντως, για μένα, μια χαρά εξηγούνται)

3: Ναι, εντάξει, αυτός ο συγκεκριμένος μπορεί να κοροϊδεύει τα θύματά του, αλλά τα πνεύματα/μαγεία/αστρολογία/ταρώ/τασίγμα/ταταφ δεν είναι κοροϊδία, δουλεύουν πραγματικά. Έχω εγώ μια μάγισσα μπλα μπλα μπλα.... (Σας παρακαλώ, κοροϊδέψτε με, πάρτε μου τα λεφτά μου)


Και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

uqbar2342 είπε...

Όλα Είναι Λογοτεχνία και, μετά την αυτιστική κατάληψη του Πραγματικού Κόσμου, Ο Κρυφός Κόσμος των Μεγάλων μας Ονείρων δέχεται επίθεση..
(εγκαταλείψτε το κτίριο..)

Το ζήτημα δεν είναι η (υπαρκτή, φυσική κι εφικτή - κατά τη γνώμη μου) εξήγηση..
Το ζήτημα είναι να μην κάνεις τον εξυπνάκια και να σηκώνεσαι στη μέση της παράστασης φωνάζοντας "η Οφηλία δεν πεθαίνει στ' αλήθεια,είναι ηθοποιός που υποκρίνεται"/"το παλάτι είναι ξύλινο σκηνικό"/"ο Πίτερ Παν δεν πετάει στην πραγματικότητα, ένα σκοινί τον σηκώνει ψηλά"κλπ καταστρέφοντας κάθε υποψία ατμόσφαιρας..ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ!!!
(κι όποιος δεν το ξέρει,εξορίζεται πίσω στον ενθουσιώδη λαβύρινθο της παιδικής ηλικίας απ' όπου-δεν μπορεί- κάποια στιγμή θα επιστρέψει σώφρων φορολογούμενος)

Το επόμενο (και σοβαρό) ζήτημα: γιατί υπάρχει το παραμύθι?

ψιθύρισμα από τον δικηγόρο του διαβόλου: αλλά, και πάλι, τι συμβαίνει στα παραμύθια όταν δεν τα διηγείται (κ δεν τα μετράει..) κανείς;


NO HAY BANDA
NO HAY ORCHESTRA

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Αν όλα αυτά είχαν σκοπό μόνο τη διασκέδαση (άντε, καταχρηστικά και την ψυχαγωγία) των συμμετεχόντων, δε θα είχα καμία αντίρρηση. Όμως, δε μιλάμε για καλοκάγαθους διασκεδαστές. Μιλάμε για οργανωμένους απατεώνες που κοροϊδεύουν και γδέρνουν τον κόσμο πουλώντας ψεύτικες ελπίδες, αντί να τους αφήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να δεχτούν την πραγματικότητα.

Το ξέρω ότι πολλοί προτιμούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από λογοτεχνικά πρίσματα και αρέσκονται να χάνονται σε παραμύθια, να ζαλίζονται από τα μαγικά ξόρκια, από την ατμόσφαιρα. Να αρνούνται να κοιτάξουν τα προβλήματά τους κατάματα και να υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν.

Δικαίωμά τους.

Μόνο όμως όσο αυτό δεν έχει επιπτώσεις στους άλλους.
Όταν η παράσταση είναι τόσο κακής ποιότητας, όταν μειώνει τη νοημοσύνη του κοινού (επειδή πιστεύει οτι ο Πίτερ Παν πετάει στ'αλήθεια), όταν χρηματοδοτείται από εμένα χωρίς τη θέλησή μου, δε θα σηκωθώ απλά να φωνάξω στη μέση της παράστασης, θα φροντίσω διακοπεί.

Και, φυσικά, δε μιλάω μόνο για μάγισσες και χαρτορίχτρες, μιλάω και για πολύ πιο οργανωμένες θεατρικές παραστάσεις, όπως για παράδειγμα οι θρησκείες.

"Δεν υπάρχει πιο ισχυρό ναρκωτικό από την πραγματικότητα." - Warrel Dane

uqbar2342 είπε...

@shipwrecked: καλά, εσύ το πήγες πολύ μακριά..ας προεκτείνω τη μετασυζήτηση και θα επανέλθω στο θέμα παρακάτω
1)αστειεύτηκα, με ελαφρώς λογοτεχνική διάθεση είναι η αλήθεια, μην αρπάζεσαι, μην τα παίρνεις όλα κυριολεκτικά, υπάρχουν και γυναίκες στον πλανήτη, κάποτε πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε..
2)και μας το παίζεις φιλεθεύθερων φρονημάτων..η αγορά δεν καθοδηγείται, όσο υπάρχει ζήτηση υπάρχει προσφορά, όσο κάποιος θέλει να αγοράζει ψεύτικες ελπίδες κάποιος θα τις πουλήσει(συντηρητικότατο σε βρίσκω απόψε).ερώτηση: γιατί να θέλει κάποιος να αγοράσει ψεύτικες ελπίδες?
3)Το ξέρω ότι πολλοί προτιμούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από λογοτεχνικά πρίσματα και αρέσκονται να χάνονται σε παραμύθια, να ζαλίζονται από τα μαγικά ξόρκια, από την ατμόσφαιρα. Να αρνούνται να κοιτάξουν τα προβλήματά τους κατάματα και να υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν.
Δικαίωμά τους.

εδώ μιλάμε για εξελικτικούς μηχανισμούς επιβίωσης κι εσύ μας το παίζεις Καντ(κανονιστικότατος, επικριτικότατος και σοφολογιότατος.)
συμβαίνει. και δεν είναι δικαίωμα κανενός.(στην ουσία, κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα).το θέμα (το σοβαρό θέμα) είναι πως προέκυψε να συμβαίνει..και ποιος είναι ο μηχανισμός που το κάνει να συμβαίνει. καθένας επιβιώνει με όποιο μηχανισμό έχει διαθέσιμο-δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όπως υπονοείς(εκτός αν δεν κατάλαβα καλά το υπονοούμενο)
4)Μόνο όμως όσο αυτό δεν έχει επιπτώσεις στους άλλους.είσαι πατερναλιστής τελικά. το πρόβλημά σου είναι οι άλλοι??θέλεις να σώσεις ΕΣΥ τον κάθε αδαή??για να ταλαιπωρείται η φυλή αιώνες ακόμα??
όταν μειώνει τη νοημοσύνη του κοινούελπίζω να καταλαβαίνεις το φάλτσο μόνος σου και να μην χρειάζεται να το υποδείξω..
άσε για τη χρηματοδότηση..θα σου τα πω από κοντά..
5)δε θα σηκωθώ απλά να φωνάξω στη μέση της παράστασης, θα φροντίσω διακοπεί.αγενέστατο σε βρίσκω..αν σε εξαπάτησαν, ξεπέρασέ το!(σσ.ζήτα τα λεφτά σου πίσω στο ταμείο)και να είσαι πιο προσεκτικός άλλη φορά. και διέδωσε ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ και όχι σε γνωστούς κι αγνώστους τη γνώμη σου (εμπαθή!).η παράσταση τρέχει χιλιάδες χρόνια τώρα..ΓΙΑΤΙ??
6)μια τοσοδούλα μεταφορά είπα να κάνω με την παράσταση κι εσύ την παραξήλωσες..εμφάνισες και τις απο μηχανής θρησκείες..το επόμενο post θα είναι ομιλία του richard?ή δεν τα πάω και τόσο καλά στο cold reading??
7)sorry για το σεντόνι..μην διαβάζεις κυριολεκτικά, δεν τα εννοώ όλα όσα γράφω απόλυτα, μαζί σας είμαι, στην έμφαση διαφωνώ
είπαμε..NO HAY BANDA

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα βίντεο. Ειδικά το δεύτερο.

Τελικά, όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε τόσο όμοιοι μεταξύ μας... ;-)
Αναφέρομαι εδώ στο γεγονός ότι όλοι οι νεαροί του πειράματος, ταυτίστηκαν με το κείμενο που υποτίθεται πως "διάβασε" το παρελθόν και την προσωπικότητά τους: ίδια όνειρα, ίδιοι φόβοι, ίδιες χαρές και ίδιες θλίψεις.
Μετά όμως μεγαλώνουμε και νομίζουμε ότι υπάρχουμε μόνο εμείς, μόνο εμείς πονάμε, μόνο εμείς αγαπάμε αληθινά, κ.λπ. Και κοιτάμε τον διπλανό μας με φόβο και καχυποψία. Σα να μην ήταν κι εκείνος ότι είμαστε κι εμείς.
Φοβισμένοι...

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Από το χθεσινό επεισόδιο του House:
"Αν η μαγεία εξαφανιστεί όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν υπήρξε ποτέ μαγεία".

Από το The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: "Δεν αρκεί να βλέπεις ότι ένας κήπος είναι όμορφος, χωρίς να χρειάζεται να πιστέψεις ότι από κάτω υπάρχουν νεράιδες;"

Και για να μη νομίζεις ότι είμαι δογματικός, ένα από τον καλό μου φίλο:
"Φυσικά, να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, αλλά όχι τόσο ανοιχτόμυαλοι ώστε να πέσει κάτω ο εγκέφαλός μας".

Και (ελπίζω ότι) το λήγουμε εδώ.
:P