Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Βοηθήστε να μάθουμε περισσότερα για το Σύμπαν μας!!

"Καλωσήρθατε στο...

GalaxyZoo <--- κλικ

το σχέδιο που αξιοποιεί τη δύναμη του διαδικτύου - και του μυαλού σας - ώστε να κατηγοριοποιήσετε ένα εκατομμύριο Γαλαξίες!!
Παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα, δεν βοηθάτε μόνο την επιστημονική έρευνα, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σημεία του σύμπαντος, που κυριολεκτικά δεν έχει δει ποτέ ξανά κανείς... Συνάμα, θα πάρετε μια ιδέα από την εκπληκτική ποικιλία των γαλαξιών που είναι σκορπισμένοι στο διάστημα."

Αν και δεν είναι άμεσα σχετικό με τη γνωσιακή επιστήμη, ως επιστήμονες πιστεύω πως θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να βοηθήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Περί τείνος πρόκειται:

Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να εξάγει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με ένα μεγάλο τμήμα του σύμπαντος, το οποίο έχει μεν φωτογραφηθεί αλλά δεν έχει εξερευνηθεί. Οι Γαλαξίες που έχουν φωτογραφηθεί είναι εκατομμύρια, αλλά η αξιολόγησή τους θα πρέπει να γίνει με τα ανθρώπινα μάτια, γιατί σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, τα ανθρώπινα μάτια είναι πιο κατάλληλα από τους υπολογιστές για να αξιολογήσουν τα σχήματα των γαλαξιών, δεδομένης της ασάφειάς τους.

Τα σχήματα των γαλαξιών ποικίλλουν, άλλοι είναι ελλειπτικοί, ενώ άλλοι είναι σπειροειδείς. Επίσης, υπάρχουν διαφορές στην φορά με την οποία περιστρέφονται, καθώς επίσης υπάρχουν και κάποιοι που ενώνονται μεταξύ τους, ή κάποιοι άλλοι που μοιάζουν αλλά δεν είναι γαλαξίες.

Το πρόγραμμα που δραστηριοποιείται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιεί αξιολογήσεις των εθελοντών-μελών του προγράμματος, σχετικά με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Κάθε άτομο που κρίνεται επαρκές για να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης, εξετάζει φωτογραφίες από διάφορα μέρη του σύμπαντος και σημειώνει μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, την αξιολόγησή του για τα χαρακτηριστικά κάθε εξεταζόμενου γαλαξία. Κάθε φωτογραφία αξιολογείται από 20 άτομα.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε σ' αυτήν την παγκόσμια εφαρμογή που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Διαδικτύου, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.galaxyzoo.org, να κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα και να αρχίσετε ένα ταξίδι στα άστρα!

(Α, μην το ξεχάσω: περνάτε πρώτα ένα μικρό τεστ, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχετε καταλάβει τις βασικές αρχές της αξιολόγησης αυτής και ότι μπορείτε να τις εφαρμόσετε με μικρό ποσοστό σφάλματος)

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!




6 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Είχα μάθει για το GalaxyZoo πριν από μερικούς μήνες και οφείλω να προειδοποιήσω όσους/ες ενδιαφέρονται: είναι ΠΟΛΥ κάψιμο. Είχα περάσει ώώώώώώώώώρες ατελείωτης κατάταξης γαλαξιών.

Αν και οι περισσότερες φωτογραφίες φαίνονται επαναλαμβανόμενες, μία στις τόσες θα πέσετε πάνω σε μερικά εντυπωσιακά και πανέμορφα στιγμιότυπα. Οι συγκρούσεις γαλαξιών ήταν οι αγαπημένες μου.

Ακόμα και αν δε σας πολυενδιαφέρει η αστρονομία, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε, μόνο και μόνο για να πάρετε μια ιδέα του πόσο μικροί και σήμαντοι είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι shipwrecked, το GalaxyZoo είχε κυκλοφορήσει ως "μόδα" από τις αρχές του Αυγούστου, όπου και είχε δημοσιευτεί η ιδέα σε διάφορα site.
Το πρόβλημα είναι, ότι μόλις περνάει ο καιρός και κάτι φεύγει από την επικαιρότητα για να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο, οι περισσότεροι τείνουμε να το παραμελήσουμε. Αυτή η υπόθεση της αξιολόγησης των γαλαξιών χρειάζεται ακόμα τη βοήθειά μας - το λέω στον εαυτό μου κυρίως, που άφησα το "κυνήγι γαλαξιών" στη μέση!
Θα μου πεις βέβαια, που χρόνος τώρα...

Ανώνυμος είπε...

από αυτό καταλαβαίνουμε οτι τα συμβολικά συστήματα (οι υπολογιστές) δεν τα πάνε και τόσο καλά στο pattern recognition, και αφού εμείς το κάνουμε καλύτερα, μάλλον δεν είμαστε συμβολικά συστήματα..χμμ..

Ανώνυμος είπε...

χμμμ...
μπορεί ο νους μας να μην είναι κανένα από τα τρία μοντέλα, μπορεί να είναι όμως και τα τρία μαζί και άλλα τόσα.
Τα υπολογιστικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, εξαρτώνται από το hardware που τα υποστηρίζει, αλλά και από τον προγραμματισμό που τους έχει γίνει. Ποιος μας λέει ότι ένας καλύτερος προγραμματισμός δε θα μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο στον στόχο της αναγνώρισης των γαλαξιών;

uqbar2342 είπε...

ουπς..
καλά ήταν στο tutorial και στο testάκι αλλά ζαλίστηκα με τόσους γαλαξίες εκεί έξω!!
επιπλέον, νιώθω και μια κάποια ευθύνη αξιολογώντας τους και αμφιβάλλω συχνά.
βάσανα..

Conscibot Amalia Tsakiri είπε...

Μην αγχώνεσαι!
Δεν μπορεί και οι 20 που αξιολογείτε τον ίδιο γαλαξία να κάνετε συγχρόνως το ίδιο λάθος