Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2008

Large Hadron Collider (LHC) -- 10/09/2008 ! ! !


Είναι γεγονός.
Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο επιστημονικό όργανο που κατασκευάστηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας κείται έτοιμο, με τους χιλιάδες υπερ-μαγνήτες του πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (μιλάμε για 1,9 Kelvin!) και τις ελπίδες των χιλιάδων φυσικών του πολύ κοντά στο απώτατο άνω όριο θερμοκρασίας (άγνωστο), 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα γαλλοελβετικά σύνορα λίγο έξω από τη Γενεύη..
(αυτό το καλοκαίρι το parking του CERN δεν θα άδειασε ούτε ένα σαββατοκύριακο..)


O Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων πέρασε με επιτυχία τα τελευταία τεστ λειτουργίας στις 25 Αυγούστου και η πρώτη δέσμη πρωτονίων θα κυκλοφορήσει στον -συνολικού μήκους 27km!!- σωλήνα στις 10 Σεπτέμβρη!!

Σε αυτή τη διεύθυνση - http://webcast.cern.ch/ - θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την έναρξη live από τις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα) της 10/9. Συγχρονίστε τα ρολόγια σας!


Υπάρχουν πολλά πειραματικά projects που έχουν στήσει τους ανιχνευτές τους και περιμένουν να δουν τι θα δώσουν οι συγκρούσεις στον LHC : μποζόνια Higgs, extra διαστάσεις, υπερσυμμετρική ύλη, μια ματιά στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος..
Δείτε τη σελίδα του CERN για τις πραγματικά εντυπωσιακές λεπτομέρειες
(υπήρχε online στο PBS NOVA κι ένα ενθουσιαστικό(!) ντοκυμαντέρ σχετικά με τη λεγόμενη Νέα Φυσική -aka θεωρητική φυσική aka φιλοσοφία με εξισώσεις-, τιτλοφορείται The Elegant Universe, ψάξτε το!)


PS. Έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη χωροχρονική και φυσική μας ασφάλεια κατά τη λειτουργία του LHC (τς τς, νεολουδίτες!). Με δεδομένο πως πρόκειται να παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από κάθε άλλη φορά στην επιστημονική μας ιστορία, συστάθηκε ειδική επιτοπή μελέτης γι αυτά τα θέματα. Δείτε στην εκλαϊκευτική τους σελίδα τι είδους επαγωγικά επιχειρήματα επικαλούνται για να μας καθησυχάσουν!!!
Στη sci-fi λογοτεχνικά υποθετική περίπτωση που ο Roessler -ενάντια σε όλες τις πιθανότητες- είχε δίκιο και μας καταπιεί όλους μια μελανή οπή, ή εγκλωβιστούμε σε καμιά φυσαλίδα κενού, ή η ύλη μας μεταμορφωθεί σε strange matter, ή τελοσπάντων συμβεί οτιδήποτε απερίγραπτα καταστροφικό για την ύπαρξή μας εξαιτίας μιας απροσεξίας των nuclear geeks με τα φοβερά μυαλά και τα ακόμα πιο φοβερά πειραματικά παιχνιδάκια, ήθελα να γνωρίζετε πως ήταν ευχαρίστησή μου που σας γνώρισα..(α, ναι, κι ευχαριστώ για όλα τα ψάρια :D )

2 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Να προσθέσω ότι υπάρχει μια πολύ καλή, watered-down (για εμάς τους άσχετους) παρουσίαση του τι περίπου γίνεται στο CERN: στο
TED, φυσικά, πού αλλού;

Efthymia είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Πολύ ενθουσιασμένος ο ομιλητής στην ομιλία στο TED! Τον χαίρεται η ψυχή σου ένα πράγμα...:D
Έχει κι ένα τραγουδάκι στο youtube για εμάς τους ντιπ τελείως άσχετους...